Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir işletme açmaya karar verdiniz ve işletmeniz ile ilgili çok güzel hayalleriniz var fakat bu işin resmi süreçleri hakkında bir bilginiz yoksa doğru yerdesiniz. İşletme açmaya karar veren tüm kişilerin yaptırması gereken ticari sicil kaydı hakkında gerekli tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz…

Bir işletme sahibi olmak isteyen kişiler, işletmeleri için gerekli Ar-Ge çalışmalarını ve donanımsal eksiklerini gidermeye çalışırlar. Gerekli tüm ekipmanları hazırlayıp, maddi kaynaklarını da yerine getiren kişiler, faaliyete geçmeden önce tüm yasal prosedürlerini de yerine getirmekle yükümlülerdir. Ticari sicil kaydı da, bir işletme sahibinin yaptırması gereken bir kayıt işlemidir. Peki, ticari sicil kaydı nedir? Öncelikle bu kavramın anlamını açıklamakla başlayalım.

Ticari Sicil Kaydı Nedir?

Ticari sicil; bir işletme ve bu işletme sahibine ait tüm bilgi ve kayıtlarının bulunduğu sicildir. Yapılan ticari sicil kaydı ile birlikte hem işletmenin hem de işletme sahibinin hukuki durumunun takip edilmesi sağlanır. Ayrıca yine bu kayıt, üçüncü kişilerin işletme veya sahibi hakkında bilgi almasına da olanak tanımaktadır.

Ticari Sicil Kaydına Nasıl Başvurulur?

Ticari sicil kaydına başvurmadan önce, işletmelerin şahıs ya da sermaye şirketi olup olmayacağına karar verilmelidir. Çünkü bu iki farklı işletme tipinin, farklı hazırlıkları söz konusudur. Ticari sicil kaydına başvurmadan önce bu gibi farklılıklara karar verilmeli ve bu kararlar doğrultusunda hazırlıklar tamamlanmalıdır. Tüm bu hazırlıkların ardından ise, ilgili Ticaret Odası’na gidilerek başvurunun yapılması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, işletmenin faaliyet gösterildiği Ticaret Odası’na gidilmesi gerekmektedir.

Ticari sicil kaydına başvurmadan önce MERSİS üzerinden bir ana sözleşme hazırlanmaktadır. Bu sözleşme, varsa işletmenin mali müşaviri tarafından da hazırlanabilir. Söz konusu olan sözleşme içerisinde şirketin unvanı, adresi, sermayesi, nasıl yönetileceği, varsa hissedarları ve kâr dağıtımlarının belirtildiği tüm bilgilerin yer alması gerekmektedir. Hazırlanan bu sözleşmenin imzalanması için, şirket yetkilisinin notere giderek imzalaması gerekir. Noterden verilen vekâletname ile sözleşmenin geri kalanı mali müşavir tarafından tamamlanmaktadır. Bütün bunların yanı sıra şirket yetkilileri için imza beyanının da hazırlanması mecburidir.

Ticari sicil kaydına başvuru için hazırlanan ana sözleşmenin ardından şirket sermayesinin yatırılacağı bankadan, şirket yetkilileri adına banka hesapları açılmalıdır. Bankadan blokaj yazısı alınmalı ve sermayenin 4te1i yatırılmalıdır. Mali müşavir tarafından sermayenin %0.04’ü kadarı Rekabet Kurumu Fonu içerisine aktarılmalıdır. Oda kayıt beyannamesi, dilekçe ve kuruluş bildirim fonu da hazırlanmalı ve tüm bu belgeler şirket ortakları tarafından tek tek imzalanmalıdır. Tüm bu belgeler, ana sözleşme ve Rekabet Kurumu Fonu’na aktarılan paraya ait banka dekontu ile birlikte Ticaret Odası’na başvuruda bulunabilir. Ticaret Odası tarafından yapılan incelemeler doğrultusunda onay verildikten sonra sicil tasdiknamesi alınır.

Ticaret Odası tarafından alınan sicil tasdiknamesi ile birlikte notere gidilerek imza sirküleri çıkarılmalıdır. İşletmenin mali müşavirine ait olan resmi defterler de notere imzalatılmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ürün Yönetimi Nedir? Ürün Yönetiminin Önemi Nedir?

Çok eski zamanlardan beri işletmeler için büyük bir öneme sahip olan ürün yönetimi, günümüz teknolojisinden nasıl etkilendi? Ürün yönetimine neden bu kadar çok önem verilmeli? Bu gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz… Dijitalleşme, günlük hayat başta olmak üzere tüm iş yaşantısını da baştan aşağı değiştirmeye devam ediyor. İş hayatının dinamiklerini derinden etkileyen dijitalleşme; […]

Devamı
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Nasıl Başvurulur?

Kısa çalışma ödeneği nedir? Bu ödenek, işçiyi maddi olarak rahatlatır mı? Herkes bu ödenekten faydalanabilir mi? bu ve bu gibi daha birçok sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz… Mart ayından bu yana içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde, kişisel olarak aldığımız tedbirlerin yanı sıra devlet tarafından da hem işveren hem de işçi için çeşitli maddi tedbirler […]

Devamı
Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır? Bir işletme açmaya karar verdiniz ve işletmeniz ile ilgili çok güzel hayalleriniz var fakat bu işin resmi süreçleri hakkında bir bilginiz yoksa doğru yerdesiniz. İşletme açmaya karar veren tüm kişilerin yaptırması gereken ticari sicil kaydı hakkında gerekli tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz… Bir işletme sahibi olmak isteyen […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.