Mali Mühür ile e-İmza Arasında Farklar Nelerdir?

Mali Mühür ile e-İmza Arasında Farklar Nelerdir?

e-İmza ile mali mühür arasındaki farkın tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz? Bu iki terim sizin de kafanızı karıştırıyorsa, doğru yerdesiniz. Mali mühür ve e-imza hakkında bilmeniz gereken en yalın bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz…

Dijital dönüşümün hayatımıza girmesi ile birlikte artık iş hayatında çok daha fazla terim kullanılmaya başlandı. Özellikle de e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye ve bu gibi elektronik belgelerin sıklıkla kullanılmaya başlanması ve devlet tarafından bazı işletmelerin zorunlu tutulması ile birlikte işler iyice karmaşık bir hâl almaya başladı. Bu doğrultuda kullanılan e-imza ve mali mühür, özellikle işletme sahipleri açısından son derece kafa karıştıran iki terim oldu. Gelin, bu iki terimin nerelerde kullanıldığını ve aralarındaki farkları birlikte inceleyelim.

Mali Mühür Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Mali mühür, e-fatura, e-arşiv ve bu gibi elektronik belgelerin kaynağını, içeriğini ve bütünlüğünü korumak amacı ile kullanılır. Kısacası bir belgenin elektronik ortamda güvenli bir şekilde alıcısına ulaştırılmasını sağlar.

mali_muhur_nedir

Ayrıca kaydedilen firmanın sistem içerisinde tanımlanması da yine mali mühür tarafından yapılır. Mali mühür, en yalın ifade ile elektronik ortamda kullanılan bir kurumsal kaşedir.

e-İmza Nedir? Nelerde Kullanılır?

Elektronik ortamda bir belgenin imzalanması gerektiğinde, artık e-imza kullanılmaktadır. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu doğrultusunda, sözü geçen e-imza ile ıslak imzanın aynı hukuku özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir.

e-imza

Veraset, evlilik ya da üçüncü bir kimsenin şahitliğinde kullanılamaz. Tıpkı ıslak imza gibi elektronik imza da yalnızca gerçek kişiler tarafından elde edilebilir ve kullanılabilir.

Mali Mühür ile e-İmza Arasında Farklar Nelerdir?

Yukarıda da anlatıldığı gibi e-imza kişisel iken, mali mühür ise bir şirketi temsil eden kaşenin elektronik hâlidir. e-İmza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları aracılığı ile temin edilir. Elektronik imza; e-Devlet, KEP, UYAR, e-Reçete ve MERSİS gibi uygulamalara giriş için kullanılır. Bütün bu uygulamaların yanı sıra banka talimatı verilmesinde, iş yerinde verilecek onaylarda, elektronik sözleşmelerde ve diğer farklı kurumlarda da e-imza kullanılabilir. Bir firma, ancak şahıs firması ise e-fatura esnasında mali mühür yerine e-imza kullanabilir.

Mali mühür başvurusu, e-imzadan farklı olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından yönetilen internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Mali mühür bir USB görünümüne sahip olduğundan, bir firmanın elektronik kaşesi görevini görür. e-Fatura, e-Arşiv ve bu gibi elektronik belgelerde, eğer şahıs şirketi değilse mali mühür kullanılması gerekir.

e-Fatura ve e-Arşiv gibi elektronik belgeleri kullanmak istiyor fakat mali mühür ya da e-imza hakkında bir fikriniz yoksa hemen Hesapcini ile iletişime geçebilirsiniz. Deneyimli kadrosu ile size 7/24 canlı destek veren Hesapcini ile birlikte hiçbir ek ücret ödemeden elektronik belge başvurunuzu yapabilirsiniz. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
e-Bildirge Nedir? e-Bildirge Kullanımı Zorunlu Mudur?

Bu yazımızda, işverenleri yakından ilgilendiren ve işlerini oldukça hafifleten e-bildirge uygulamasını kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz… Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık işverenlerin yükümlü olduğu birtakım işler de online ortama taşındı. Bunlardan biri de, işverenlerin çalışanlarına ait sigorta prim belgeleri ve tahakkuk bedellerinin ödenmesidir. İşverenler, e-bildirge ile birlikte artık tüm bu işleri online olarak yapabiliyor. Ayrıca […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.