• Özellikler
  • Müşteriler
  • Fiyatlar
  • Blog
  • Destek
  • Giriş
  • Ücretsiz Başla
  • Özellikler
  • Müşteriler
  • Fiyatlar
  • Blog
  • Destek
  • Giriş
  • Ücretsiz Başla

Satışlar (Gelirler)

Anasayfa/Kullanım Kılavuzu/Satışlar (Gelirler)

Toptan Satış İade Faturası Oluşturma

98 Görüntülenme 30 Nisan 2019 13 Haziran 2019 destekadmin 0

Toptan Satış İade Faturası Oluşturma ; Bir firmadan başka bir firmaya ya da bir kişiye ürün satışı yaptığınızda, müşterinizin ürünleri geri iade etmesi durumunda toptan satış iade faturası oluşturulması gerekir. Toptan satış iade faturaları da, toptan satış faturaları gibi KDV Hariç olacak şekilde kesilmelidir. Hesapcini muhasebe programı, hızlı ve kolay bir şekilde satış faturası oluşturabilmenizi sağlar. Hesapcini hesabınızdan, tarafınıza yapılan bir iade işlemine dair satış iade faturasını kısa süre içerisinde oluşturabilirsiniz. İlk olarak güncel durum sayfanızın sol tarafında yer alan “Satışlar (Gelirler)” sekmesine tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

“Satışlar(Gelirler)” sekmesine tıkladığınızda çıkan açılır menüden, “Satış Faturaları” sekmesine tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir.

Açılan bu pencerede, oluşturduğunuz bütün faturalarının listesi yer alacaktır. Var olan bir satış faturanızı sistemden silmek için sağ üst köşede bulunan “Sil” butonuna tıklayabilirsiniz. Hazırladığınız bir faturayı yeniden düzenlemek ya da üzerinde bir değişiklik yapmak isterseniz “Düzenle” butonuna tıklayabilirsiniz. Yeni bir satış faturası oluşturmak istediğinizde ise, sağ üst köşede bulunan “Yeni Ekle” sekmesine tıklayınız. “Yeni Ekle” butonuna tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir açılır menü gelecektir.

Karşınıza çıkan açılır menüden oluşturmak istediğiniz satış faturasına tıklayarak işleminize devam edebilirsiniz. Toptan satış iade faturası oluşturabilmek için ilk olarak  “Toptan Satış İade Faturası (KDV Hariç)” sekmesine tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki gibi bir fatura ekranı açılacaktır.

Satış faturaları ekranı, genellikle 3 ana bölümden oluşur. İlk bölüm olan fiş başlığı, fişin üst kısmını oluşturur ve bu alanda fiş hakkında genel bilgiler yer alır.

Toptan satış iade faturalarındaki fiş başlığında yer alan terimler ve kullanım amaçları şu şekildedir:

Cari Kodu/Unvanı: İşlem yapılacak carinin seçildiği bölümdür. Bu alana tıkladığınızda, işlem yapacağınız kutucuğun yanında bulunan büyüteç simgesine tıklayın. Karşınıza, sisteminizde yer alan carilerinizin listesi gelecektir. İşlem yapacağınız cariye ait kodu ya da unvanını seçiniz. Sistemde olmayan bir cariyi eklemek istediğinizde, büyüteç simgesine tıkladığınızda açılan pencerede “ Yeni Ekle” butonuna tıklayarak cari bilgisi girişini yapabilirsiniz. İade faturalarında, sattığınız ürünü iade edecek olan carinin seçilmesi gerekmektedir.

Teslimat Adresi Farklı: Cari hesapların adres bilgileri, müşteri ve tedarikçi ekleme menüsünden yapılmaktadır. Fakat hazırlanan satış iade faturasının, cariye ait adres bilgisinden ya da satışı yapılan ürünlerin gönderildiği adresten farklı bir adrese teslim edilmesi gerektiğinde, “Teslimat Adresi Farklı” alnını işaretleyip açılan ekranda adres seçimi yapılması gerekir.

Riski Etkileyecek: Herhangi bir cariniz için belirlediğiniz cari hesap risk limiti, yapacağınız işlemlerde limit aşımı problemini ortadan kaldırır. “Riski etkileyecek” işareti, fatura bedelinin belirlenen riski etkileyip etkilemeyeceğini belirler.

TL(₺): İadesi yapılacak olan ürünün hangi döviz türü ile işlem göreceğini seçebileceğiniz alandır. Burada yer alan farklı döviz türlerini, “Firma Parametreleri” üzerinden değiştirebilirsiniz.

Ödeme Tipi: Satışı yapılan ürüne ait yapılması gereken ödemenin, hangi seçenek ile ödeneceğini bu alandan tercih edebilirsiniz. Ödemenin peşin, vadeli ya da 2-24 taksitle ödeneceğini seçerek işleminize devam edebilirsiniz.

Kategori Kodu: Bu kod, firmaların kendilerine ait bazı kriterlere göre gruplandırma yapması için kullanılır. Burada, iade nedenlerine göre bir gruplandırma yapabilirsiniz. Toptan satış iade faturasına kategori kodu eklemek için, pencerede yer alan kategori kodu satırının yanındaki büyüteç “” işaretine tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

Bu alanda “Kodu” yazan yere, kategori olarak ayırmak istediğiniz bilgilerin en genel ifadesini yazabilirsiniz. Kategori kodunu daha da özelleştirmek isterseniz, “” simgesine tıklayarak dilediğiniz rengi seçebilirsiniz. Renk belirleme, toptan satış iade faturalarının yer aldığı listede görünüm açısından daha belirgin bir gruplandırma yapılmasını sağlar. Kategori kodunu belirledikten sonra Kaydet “” butonuna tıklayın. Son olarak “Seç” butonuna tıkladıktan sonra kategori kodunuzu seçmiş olacaksınız.

Ayraç Kodu: Firma içerisindeki verilerin yönetilmesi için yapılan detaylı görevlendirme kodudur. Firmada, hangi personel ya da personel grubunun hangi işlemlerde yetkili olup olmayacağının belirlendiği koddur. Personeller, sorumlu olduğu kodu kapsayan bilgiler dışında hiçbir veriye ulaşamaz.

Faaliyet Kodu: Sektörel bazlı faaliyetlerin ayrıştırılmasında ve raporlanmasında kullanılabilecek bir koddur. Cari tarafından yapılan faaliyetleri gruplandırmak ve özellikle de yurtdışı mevzuatı ile hizmet veren işletmeler için, carilerin mevzuata uygun hâle getirilebilmesi için kullanılan bir kod çeşididir. Faaliyet kodu seçilmesi durumunda, sistemde otomatik olarak bazı seçenekler gelecektir. KDV uygulanıp uygulanmayacağı, ek vergi uygulanıp uygulanmayacağı, tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı gibi farklı seçenekler “Faaliyet Kodu” kapsamında kullanılır.

Proje Kodu: Proje bazlı çalışan firmaların, çalıştıkları herhangi bir proje kapsamında yaptıkları hareketler görüntüleyebilmek için belirledikleri koddur. Böylelikle proje takibi kapsamında, sistem içerisinde düzenlenen fatura, çek, senet ve diğer işlemlerin hangi projeye dâhilinde olduğunu görüntülemek mümkün olacaktır. Bu sayede gelir gider akışınızdaki kaynakları çok daha net bir şekilde görüntüleyebilir ve raporlarınızı daha ayrıntılı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Ambar: İadesi yapılacak ürünün, hangi ambarda işlem göreceğini belirtir.

Fatura Numarası: Fatura numarası, oluşturduğunuz toptan satış iade faturasının sistem içerisinde çok daha kolay bir şekilde bulunabilmesini sağlar. Sistem tarafından belirlenen fatura numarasını değiştirmek isterseniz, “Fatura Numarası” kutucuğunun yanında bulunan Kalem () simgesine tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki gibi mini bir pencere gelecektir.

“Ön Ek” kısmına, ürününüzü anlatan birkaç harf kodlaması yapabilirsiniz. Ticari mal için “TM” gibi farklı kodlar kullanabilirsiniz. “Numara” yazan alana da dilediğiniz herhangi bir numarayı yazabilirsiniz. Bu numarayı başlangıç numarası yapmanız hâlinde, bundan sonra ekleyeceğiniz ürünlerin fatura numarası sistem tarafından ardışık bir şekilde otomatik olarak yazılacaktır.

Belge No: Fatura koçanından kesilmiş bir toptan satış iade faturasını sisteme giriyorsanız, fatura üzerinde yer alan belge numarasını gireceğiniz alandır. Fakat yeni bir fatura oluşturuyorsanız, dilediğiniz bir numarayı da yazabilirsiniz.

Tarih/Saat: Faturayı oluşturduğunuz tarih ve saattir.

İrsaliye Numarası: Satış faturaları, sistem tarafından irsaliye faturası olarak da hazırlanır. Oluşturulan irsaliye faturası numarası, bu alana yazılabildiği gibi isterseniz kendiniz de farklı bir irsaliye numarası yazabilirsiniz. Satış iade faturalarında da bu işlemler geçerlidir.

Sevk Tarihi/Saati: İadesi yapılan ürünlerin, tesliminin yapılacağı tarih ve saattir.

Toptan satış iadesi faturası ekranında, ikinci bölüm olarak da adlandırılan fiş satırı bulunmaktadır.

Bu alanda yer alan bazı terimler ve kullanım amaçları şu şekildedir:

Tip: İadesi yapılan ürünün çeşidinin belirlendiği alandır. Bu alanda, satışı yapılan ürün tipi ile iadesi yapılacak ürünün tipinin aynı olması gerekmektedir. Bu bölümde, sattığınız ürünün malzeme ya da hizmet olduğunu belirtebilirsiniz. Sistem tarafından otomatik olarak “Malzeme” seçeneği seçili olsa da, “” bu simgeye tıklayarak, tercihinizi “Hizmet” olarak değiştirebilirsiniz.

Malzeme Adı: Sistemde yer alan malzemelerden, iadesini yapacağınız ürünü seçeceğiniz alandır. “Malzeme Adı” kutucuğuna tıkladıktan sonra ortaya çıkan büyüteç işaretine tıkladığınızda, karşınıza sistemde var olan ürünlerinizin listesi gelecektir. Bu liste içerisinden işlem yapacağınız ürününüzü seçebilirsiniz.

Miktar: İade edilen ürünlerin toplam sayısıdır.

Birim: İadesi yapılan ürünün, hangi birimden işlem göreceğinin belirtildiği alandır. (Bu konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz, birim seti oluşturma ve seçme yazımızı okuyabilirsiniz.)

Birim Fiyatı: Fatura oluştururken, sistemde var olan malzemeyi seçtiğinizde birim fiyatı da otomatik olarak tanımlanacaktır. Dilerseniz fatura oluşturma ekranından bu fiyatı değiştirebilirsiniz.

KDV: Yapılan iade işleminde uygulanacak olan KDV oranıdır.

KDV D/H: Oluşturulan fatura, toptan satış iade faturası olduğu için bu fatura tipinde KDV hariç olacak şekilde işlem yapılmalıdır.

İndirim %: Satın alırken ürüne uygulanan satır indiriminin, toptan satış iade faturasında da aynı miktarda olması gerekmektedir. Uygulanan indirim yüzdesi, fiş satırında yer alır. Bu indirim, faturada yer alan fiş altı indirimi ile karıştırılmamalıdır. Fiş satırında çok sayıda ürünün girdisi yapılabilir. Fakat bu ürünlerden birkaç tanesine ya da hepsine farklı miktarlarda indirim yapılması hâlinde bu sekme kullanılır.

Net Tutar: İade edilen ürünün, KDV oranı ve indirimleri uygulanmadan hesaplanan toplam tutarıdır.

Satır Açıklaması: İadesi yapılacak olan ürünün hangi neden/nedenler ile iade edileceği gibi bilgilerin yer aldığı alandır.

Toptan satış iade faturasının üçüncü kısmı olan fiş toplam bilgisi alanı, fişin en alt kısmını oluşturur.

Bu alanda yer alan bazı terimler ve bu terimlerin kullanım amaçları şu şekildedir:

NOT: Bu alanda, ürünün neden iade edildiği ve iade edilen ürün ile alakalı belirtilmek istenilen her türlü bilgi yer alabilir.

Kampanya Bul: Ürün satın alırken uygulanan kampanyanın, ürünün iadesinde de aynı şekilde uygulanması gerekmektedir. (Örneğin; alışveriş tutarının 1000 TL ve üzerinde olmasında, %20 indirim uygulama kampanyası gibi)

Fiş Altı İndirim Yüzdesi: Toptan satış iade faturası üzerinde yer alan bütün ürünlerinizin brüt toplamına uygulanacak olan indirim yüzdesidir.

Fiş Altı İndirim Tutarı: Fatura üzerinde yer alan bütün ürünlerinizin brüt toplamına uygulanacak olan indirim tutarıdır.

Brüt Toplam: İadesi yapılan ürünlerin satış fiyatlarına, indirim ve KDV oranı gibi işlemlerin uygulanmadan hesaplandığı ödeme tutarıdır.

Toplam İndirim: İade edilen ürüne uygulanan toplam indirim tutarıdır.

Ara Toplam: Brüt toplam tutarı üzerinden, ürüne uygulanan indirim tutarının hesaplanması ile elde edilen toplam miktardır.

KDV Toplam: Ara toplam tutarına uygulanan KDV oranına karşılık gelen tutardır.

Net Toplam: İadesi yapılan ürüne uygulanan indirim ve KDV oranı gibi işlemler sonrasında hesaplanan toplam iade tutardır.

Toptan satış iade faturası üzerinde yer alan bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulmasının ardından sağ üst köşede bulunan “Kaydet” butonuna basarak faturanızı kaydedebilirsiniz.

 

 

 

Bu Konu Yardımcı Oldu Mu ?

Evet Hayır
İlgili Makaleler
  • Toptan Satış Faturası Oluşturma
  • Perakende Satış Faturası Oluşturma
  • Perakende Satış İade Faturası
  • Verilen Hizmet Faturası Oluşturma
Leave A Comment Cevabı iptal et
*
*


Satışlar (Gelirler)
  • Toptan Satış Faturası Oluşturma
  • Perakende Satış Faturası Oluşturma
  • Toptan Satış İade Faturası Oluşturma
  • Perakende Satış İade Faturası
  • Verilen Hizmet Faturası Oluşturma
  • Verilen Praforma Faturası Oluşturma
View All 6
En Çok Okunanlar
  • Toptan Satış İade Faturası Oluşturma
  • Alış İade İrsaliyesi
  • Hızlı İşlem Menüsü
  • Cari Hesap Ödeme Yapma
  • Müşteri ve Tedarikçi Ekleme
Tüm Konular
  • Abonelik İşlemleri (6)
  • Alışlar (Giderler) (4)
  • Müşteri & Tedarikçi (6)
  • Nakit (Kasa-Banka-Çek Senet) (30)
  • Satışlar (Gelirler) (6)
  • Sipariş (4)
  • Stok İşlemleri (6)
  • Tanımlamalar (6)
  • Ürün & Hizmet (6)
Hesapcini
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Destek
  • İletişim
Özellikler
  • Fatura Takibi
  • Müşteri Takibi
  • Gelir Gider Takibi
  • Stok Takibi
Destek
  • Kullanım Kılavuzu
  • Kullanım Videoları
  • Canlı Destek
  • Sıkça Sorulan Sorular
Takip Edin
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Linkedin
  • Privacy Policy
  • Terms of Use
  • © 2019 Hesapcini.com All Rights Reserved.