Sevk İrsaliyesi Nedir? Sevk İrsaliyesinde Neler Bulunur?
Ürünlerin taşınması için güvenilir bir ortam hazırlayan ve taşıma esnasında bulundurulması zorunlu olan sevk irsaliyesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi yazımızda topladık. Keyifli okumalar dileriz..
Sevk irsaliyesi; bir firmanın, satılmış ya da satılacak olan ticari ürünlerini müşteriye, merkez firmaya bağlı diğer şube veya depolara sevk etmesi esnasında hazırlamakla yükümlü olduğu taşıma belgesidir. Hazırlanan bu belge, satılan ürünün depodan çıkışının yapıldığını ve müşteri tarafından imzalanarak teslim alındığını gösteren belgedir. Bu belgenin satıcı firma tarafından düzenlenmesi, yasal olarak zorunludur.
İrsaliye düzenlemek için yalnızca satış yapılmasına gerek yoktur. Bir firmanın, başka bir il ya da ilçedeki depo ya da şubesine ürün transferi yapması durumunda da muhakkak irsaliye düzenlemesi gerekmektedir. Sevk irsaliyesi, muhakkak 3 nüsha olacak şekilde hazırlanmalıdır. 2 nüshasının ürünleri taşıyan taşıt içerisinde olması gerekmektedir. Eksik nüsha olması, o sevk irsaliyesinin hiç düzenlenmemiş anlamına gelmekte ve cezaya tabii tutulmaktadır. Taşıma esnasında sevk irsaliyesinin taşıtta olmaması durumunda, hem alıcı hem de satıcıya her bir sevk irsaliyesi için özel usulsüzlük cezası kesilir.
Sevk irsaliyesinin bulundurma zorunluluğunun olmadığı tek bir husus vardır. Ürünün son kullanıcıya ulaşması durumunda, eğer satıcı tarafından bir irsaliye hazırlanmış ise kendi aracı ile ürünlerini taşırken yanında satış fişi veya faturasının olması durumunda irsaliye belgesi bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Sevk İrsaliyesi Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Hazırlanan belgenin sevk irsaliyesi olduğunu belirtecek bir “İrsaliye İbaresi”
- İrsaliye belgesini düzenlemekle mükellef olan firma ya da şahsın ticari unvanı veya ad-soyadı, iş adres bilgileri, vergi dairesi ve vergi numarası
- Maliye Bakanlığı’nı temsil eden klişe veya noter tasdik mühür şekli
- Sevk edilecek ürünlerin isimleri ve miktarları
- Ürünlerin ve irsaliye belgesinin teslim edileceği yani alıcı firmanın ya da şahsın ticari unvanı veya adı-soyadı, adres bilgileri, vergi dairesi ve vergi numarası
- Belge ve ürünleri hem teslim eden hem de teslim alanın ıslak imzaları
- Belgenin düzenlendiği tarih ile fiili sevk tarihi**, irsaliyenin seri ve sıra numarası
** İrsaliye üzerinde, belgenin düzenlendiği tarih ya da fiili sevk tarihlerinden herhangi birinin olmaması durumunda, belge hiç düzenlenmemiş sayılmakta ve cezaya tabii tutulmaktadır.
Ürünlerin gönderimi esnasında yalnızca irsaliye belgesi düzenlenmiş ise, sevk tarihinden itibaren en geç 7 (yedi) gün içerisinde ürünlerin faturalandırılması gerekmektedir. Satıcı tarafından hazırlanan irsaliyenin, ürün ve belge tesliminden sonra alıcıya imzalatılması zorunludur. İmzalanmamış irsaliyeler de geçerli sayılmaz.
Ürünlerin sevki için düzenlenen sevk irsaliyesi ve fatura düzenleme gibi işlemlerde hızlı ve güvenilir işlem yapmak için Hesapcini ön muhasebe programı kullanabilirsiniz. Hesapcini aracılığı ile yapılan alış ve satış faturalarında otomatik olarak irsaliye de düzenlenmektedir. Böylelikle satış sonrasında size sadece irsaliyeyi faturalandırmak kalır. Üstelik tüm alış ve satış siparişlerine, irsaliye ve faturalara dilediğiniz her yerden ulaşabilir ve düzenleyebilirsiniz. Siz de kolay ve hızlı işlem yapabilmek, ön muhasebe sürecinizi kontrol altına almak isterseniz hemen şimdi üye olabilir ve 30 gün ücret deneme sürecinizi hemen başlatabilirsiniz.