Neden Ön Muhasebe Programı Kullanmalıyız?

Neden Ön Muhasebe Programı Kullanmalıyız?

Neden Ön Muhasebe Programı Kullanmalıyız ?

Yeni kurulmuş ya da yıllardır varlığını sürdüren bir şirketin mihenk taşlarından biri hiç şüphesiz ki ön muhasebedir. Ön muhasebe de teknolojinin gelişmesinden nasibini alan konular arasında yer alıyor. Günümüzde artık firmalar tüm muhasebe kayıtlarını gelişmiş bir ön muhasebe programı aracılığı ile tutmayı tercih ediyor. Siz de bu konuda bazı tereddütlere sahipseniz ve aradığınız bilgileri bir türlü bulamıyorsanız, ön muhasebe programlarını neden kullanmalıyız sorusuna ayrıntılı bir şekilde yazımızda paylaştık. Keyifli okumalar dileriz..

Ön muhasebe, bir şirketin tabiri caizse şah damarlarından biridir. Şirketin nakit akışının kontrol edildiği, fatura takibinin yapıldığı, cari hesaplarının yönetildiği ve tüm bunların yanı sıra çek-senet takibi, alınan ve verilen siparişlerin de yönetildiği oldukça kapsamlı bir alandır. Genel muhasebe ile karıştırılmasına rağmen aralarında büyük farklar bulunmaktadır.

Ön muhasebeyi, birbirinden farklı alt kümelere sahip olan geniş bir küme olarak düşünebiliriz. Bu geniş kümenin alt kümelerini ise şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Fatura Takibi
  • Sipariş Yönetimi
  • Stok ve Depo Yönetimi
  • Müşteri ve Tedarikçi Takibi
  • Kasa ve Bankalar
  • Çek Senet Takibi

Bundan birkaç yıl öncesine kadar tüm bu işlemlerin Excel ya da muhasebe defterlerine kaydedilmesi, bu işlemlerden sorumlu olan kişiler için oldukça büyük bir zaman kaybına yol açmaktaydı. Üstelik bu işlerden sorumlu personelin izne çıkması ya da işten ayrılması gibi durumlarda çok daha büyük bir kaos meydana gelmekteydi. Zamanla bu iş yükünün azaltılması ve yaşanabilecek kaosların önün geçilmesi amacı ile bilgisayarlara indirilebilen ve farklı özelliklere sahip olan muhasebe programları geliştirilmeye başlandı.

İndirilebilir ön muhasebe programı ile iş yükü azalırken, maliyet kalemlerinin çeşitliliği ve miktarı artmaya başladı.

Evet, bu programlar bir nebze de olsa iş yükünü hafifletti fakat birçok farklı sorunu da beraberinde getirmeye başladı. Bu programlar; kurulum, ek donanım ihtiyacı, eğitim ve bu gibi çeşitli maliyet kalemlerinin ortaya çıkmasına sebep oldu.

İş yükünün azaltılmasından memnun olan çok sayıda işletme, zamanla bu maliyet kalemlerinin sırtında bir kambur oluşturmaya başlaması ile birlikte ya uygun fiyatlı ve kolay kullanımlı başka bir ön muhasebe programı arayışına girecek ya da yeniden eski usul yöntemlere dönmeye başlayacaktı. İşte tam da bu noktada küçük ve orta ölçekli KOBİ’lerin yaşadığı bu karmaşa, yakın tarihte bulut tabanlı ön muhasebe programlarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Bulut tabanlı ön muhasebe programları, internet bağlantısına sahip olunan her yerden muhasebe verilerine ulaşabilmeyi sağlayan teknolojilerdir. Herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymadan birkaç dakika içerisinde üye olarak hemen kullanıma başlanabilir. Üstelik eğitim, donanım ihtiyacı ve bu gibi herhangi bir ek maliyete de sebep olmaz. Ekstra bir maliyet kalemine sebep olmaması ve oldukça kolay bir kullanıma sahip olması sebebi ile de son yıllarda çok sayıda firma tarafından tercih edilmeye başlandı.

Ön muhasebe programı kullanarak, Excel ve muhasebe defterleri ile yapılan işlemlerden çok daha fazlasını yapmak mümkün hâle geldi. Firmalar bu programlar aracılığı ile anlık fatura takibi, stok ve depo yönetimi, sipariş yönetimi, cari hesap kontrolü ve bu gibi birbirinden farklı ön muhasebe işlemini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilme imkânına sahip olabiliyor. Üstelik bu programlar sayesinde gereksiz kâğıt kullanımı ve hata yapma ihtimali minimum seviyeye düşmektedir.

Günümüzde çok sayıda ön muhasebe programı bulunmakta olup, kişilerin bu konuda tercih yapabilmesi bir hayli zor olmaya başlamıştır. Siz de kendinize en uygun ön muhasebe programını arıyorsanız, Hesapcini’ ne hemen üye olun ve size sunulan 30 günlük deneme sürecinizi hemen başlatın.

Muhasebe Programı Neden Önemlidir
Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.