KDV İadesi Nedir?
KDV iadesi, işletmeler için oldukça komplike ve kafa karıştıran bir konudur. Biz de bu yazımızda aklınızdaki soru işaretlerini kaldırabilmek ve gerekli bilgileri öğrenebilmeniz için KDV iadesini kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz..
KDV, satıcıların/üreticilerin bir mal ya da hizmet satın alması durumunda alıcıya uyguladıkları tüketim vergisidir. KDV ile karşı karşıya kalan nihai tüketici, satın aldığı bir mal veya hizmet bedelini genellikle KDV oranı dâhil şekilde ödemektedir.
Tüketiciler, sürekli olarak kendilerine uygulanan KDV oranlarından şikâyetçi olsa da, aslında bu durum üretici/satıcı firmalar açısından pek de düşünüldüğü gibi değil. Ne demek istiyorsunuz? Derseniz, hemen açıklayalım.
Örneğin; bir pastacı, pastasını yapabilmek için aldığı un, şeker ya da süt için %8 gibi bir KDV öder. Pastacı, tüketici konumundan üretici konumuna geçip yaptığı pastasını satmak istediğinde ise müşterilerine yalnızca %1 KDV oranı yansıtabilmektedir. Arada kalan fark için ise ortaya “KDV İadesi” çıkmaktadır. Peki, nedir bu KDV iadesi? KDV iadesi talebi nasıl yapılır? Gelin bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.
KDV yani Katma Değer Vergisi, muhasebe konuları arasında en çok dikkat gerektiren ve çok sayıda ayrıntıya sahip olan önemli bir konudur. Bu konu ile ilgili çok sayıda tebliğ hazırlanmış ve hala da hazırlanmaya devam edilmektedir. KDV iadesi ile ilgili 3605 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 8. Maddesinin 2. Fıkrasında aşağıdaki açıklama yer almaktadır;
“ Vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya KDV’nin fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda KDV gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazladan ödenen vergiler, Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslara göre iade edilir.”
Yine aynı vergiye göre, vergi mükellefleri tarafından yapılan tevkifatlarda da iade durumu söz konusu olabilir. Aynı zamanda mal ve hizmet ihracında da KDV iadesi mümkündür. Yalnızca, yurtdışına yapılan mal ve hizmet ihraçlarında yüklendikleri veya tahsil edemedikleri KDV’nin iadesi yapılmaktadır. Aksi takdirde KDV iadesinin talebini yapamazlar.
KDV İadesi Talebi Nasıl Yapılır?
Her firma her zaman KDV iadesini talep edebilir gibi bir düşünce oldukça yanlıştır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için gerekli evrakların hazırlanması ve bu süreç boyunca yetkililer tarafından tüm araştırmaların ve incelemelerin yapılması gerekmektedir. KDV iadesi için başvuru yapmadan önce tüm muhasebe işlemlerinin düzenli yapılması ve bilgilerin doğru olması gerekmektedir. Bu sebeple de işletmelerin tüm ön muhasebe süreçlerinin güvenilir ve kontrollü olmasına dikkat etmesi oldukça önemlidir. Bu kapsamda kaliteli bir ön muhasebe programı kullanmak çok daha avantajlı olacaktır.
KDV iadesinin talebinde gerek duyulan belgeleri hazırlamak için, hangi sebepten dolayı iade talebinin oluşturulacağı oldukça önemlidir. Çünkü her bir iade nedeni için farklı evrakların hazırlanması gerekmektedir. Bu evrakların ne olduğunu öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan listeyi inceleyebilirsiniz. GİB tarafından hazırlanan bu listede, iade talebini oluşturan gerekçeler üç ana başlıkta toplanmıştır. Tam istisna kapsamına giren işlemlerde iade, indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan iade ve tevkifatlı işlemlerden kaynaklanan iade seçenekleri sayesinde, ait olduğunuz seçeneği tercih ederek gerekli evrakların listesine ulaşabilirsiniz. KDV iadesi için gerekli evraklara ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
2010 yılından itibaren, KDV iadesi için İnternet Vergi Dairesi de kullanılmaya başlanmıştır. İnternet Vergi Dairesi sistemine kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak gerekli yönlendirmeleri takip edip KDV iadesinin talebinde bulunulabilir.