Genel Tebliğ ile e-Arşiv Fatura Uygulamasında Neler Değişti?

Genel Tebliğ ile e-Arşiv Fatura Uygulamasında Neler Değişti?

Genel Tebliğ ile e-Arşiv Fatura Uygulamasında Neler Değişti?

Genel tebliğ ile birlikte e-arşiv faturada neler değişti? Kimler e-arşiv faturaya geçmek zorunda? bu gibi önemli soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz..

Türkiye’deki işletmelerin %99 gibi büyük bir bölümünü küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. Bu denli büyük bir orana sahip olan işletmeler, kendi aralarında kıyasıya bir rekabet içerisine girmekte ve bu rekabet de dijital dönüşüm süreçlerinin olabildiğince hızlanmasına neden olmaktadır. Ticaret hayatının her basamağında, dijitalleşmeye ihtiyaç duyulmakta ve bu nedenle de bu konu üzerinde resmi olarak çok sayıda değişiklik yapılmaktadır. Bu kapsamda yapılan son değişiklikler, 19.10.2019 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanmış olan Elektronik Genel Tebliği ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında duyurulmuştur.

Düzenlenen bir fatura, 2 nüsha olacak şekilde hazırlanmaktadır. Bu faturalardan bir tanesi alıcıya gönderilirken, bir diğeri ise arşivlenmek üzere saklanır. Oluşturulan faturaların elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, firmaların hem zamandan hem de paradan tasarruf yapmalarına olanak tanır. Elektronik fatura, e-fatura ve e-arşiv fatura olarak iki farklı türe ayrılmıştır. e-Fatura, sadece e-fatura mükellefleri arasında gönderilip alınabilen bir uygulama iken; e-arşiv, göndericinin e-fatura kullanması, alıcının ise kâğıt fatura kullanması ile düzenlenen bir fatura türüdür. Düzenlenecek fatura, alıcının e-fatura mükellefi olmaması durumunda üzerinde “e-arşiv fatura” ibaresi yer almak koşulu ile çıktısı alınarak alıcıya gönderilebilir. Bu faturanın bir diğer nüshası ise elektronik ortamda saklanır. Bu sayede hazırlanan tüm faturaların arşivlenmesi, kaybolması ya da fiziki bir kazaya maruz kalması ortadan kaldırılmaktadır.

Kimler e-Arşiv Kullanmak Zorundadır?

Sağladığı avantajlardan dolayı işletmeler tarafından büyük bir ilgi görmekte olan e-arşiv, geçmiş dönemlerde birkaç zorunluluk dışında daha çok işletmelerin talebi doğrultusunda geçiş yapılan bir elektronik fatura uygulamasıydı. Fakat geçtiğimiz günlerde yayımlanan tebliğ ile birlikte, e-arşivin zorunluluk kriterlerinde birtakım değişiklikler yapıldı. Yapılan bu değişiklikler ise şu şekildedir;

  • e-Fatura kullanan ve bu uygulamaya geçme zorunluluğu olan tüm mükelleflerin, e-arşiv fatura kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
  • e-Arşivi kullanmayan vergi mükelleflerinin 01.01.2020 tarihinden itibaren, alıcının vergi mükellefi olmaması durumunda düzenlenecek faturaların vergileri dâhil toplam tutarının 30 bin TL ve üstünde olması durumu ile alıcının vergi mükellefi olması durumunda ise düzenlenecek faturanın vergiler dâhil toplam tutarının 5 bin TL ve üzerinde olması durumlarında, söz konusu faturanın Bakanlık tarafından sunulan e-belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunludur.
  • İnternet reklamcılığı hizmet aracılığı yapanlar ile internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanların e-arşiv fatura kullanmaları zorunlu hâle getirilmiştir.

e-Arşiv Faturaya Geçmeyenlere Uygulanacak Olan Ceza

Yukarıda bahsi geçen mükellef gruplarının, en geç 01.01.2020 tarihine kadar e-arşive geçiş yapmaları gerekmektedir. Getirilen zorunluluklara rağmen en son geçiş tarihine kadar hâlen bu uygulamaya geçmemiş olan mükelleflere, 4/1/1961 tarihli ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında öngörülen cezai işlemler uygulanacaktır.

İster zorunlu ister kendi isteğiniz doğrultusunda e-arşiv fatura uygulamasına geçiş yapmak ve bu uygulamanın getirdiği avantajlardan faydalanmak isterseniz, hemen şimdi Hesapcini ön muhasebe programına ücretsiz üye olabilirsiniz. Hesapcini’nin deneyimli destek ekibi sayesinde tüm geçiş süreçlerinizi profesyonel ve hızlı bir şekilde yapabilir, dilediğiniz her yerde e-arşiv fatura oluşturabilmenin özgürlüğünü yaşarsınız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.