e-Fatura (Elektronik Fatura) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

e-Fatura (Elektronik Fatura) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

e-Fatura Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son yıllarda hayatımıza büyük bir hızla girmeyi başaran elektronik fatura, kullanımının yaygınlaşması ile birlikte çok sayıda soruyu da beraberinde getirdi. Biz de sizler için bu konudaki en yaygın soruları ve cevapları bir araya getirdik. Keyifli okumalar dileriz..

e-Fatura, en kısa ve en yalın hâli ile elektronik ortamda düzenlenen faturadır. Verilerin formatı ve standardının Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlendiği ve sunucular arasında gönderilebilen e-fatura, alıcı ile satıcı arasındaki alışveriş işlemlerinde zaman ve maliyet tasarrufunun yapılması sağlamaktadır. (e-fatura hakkında daha kapsamlı bilgilere ulaşabileceğiniz yazımızı okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz) 1 Ocak 2016 yılında hayatımıza giren ve birbirinden farklı avantajları da beraberinde getiren e-fatura, hâlâ çok sayıda kişi için büyük bir soru işaretidir. Bu konu hakkında en çok yöneltilen sorulara verilen yanıtları hep birlikte inceleyelim;

Ben de e-faturaya geçmek zorunda mıyım?

e-Fatura uygulamasına geçmek için GİB tarafından açıklanan firmalar (bu firmaların listesine ulaşmak için tıklayınız) dışında herhangi bir yasal zorunluluk henüz bulunmuyor. Fakat ilerleyen zamanlarda tüm firmalar için e-fatura kullanımının zorunlu tutulması planlanmaktadır.

Küçük bir işletmeyim ama e-fatura kullanmak istiyorum. E-faturaya ben de geçebilir miyim?

e-Fatura mükellefi olabilmek için, firmanın büyük ya da küçük olması ile ilgili herhangi bir koşul bulunmamaktadır. Dileyen herkes e-fatura mükellefi olabilir.

Elektronik Fatura kullanmaya başlamak için büyük meblağlar ödemem gerekecek mi?

Elektronik fatura kullanmaya başlamak için ilk olarak GİB üzerinden bir “Mali Mühür” alınması gerekmektedir. Mali mühür, firmaların elektronik kaşesi gibi düşünebilir. GİB aracılığı ile alınan bu kaşe için zorunlu tutulan ücretin ödenmesi gerekmektedir. Bu ücret, tüzel kişiler için 270 TL+KDV iken gerçek kişiler için 150 TL+ KDV olarak belirlenmiştir. Bunun dışında her bir fatura gönderimi ve alımı için kontör ücreti ödenmektedir.

e-Fatura kullanmak firmama ne avantajlar katacak?

e-Faturanın ilk avantajı tartışmasız ki firmaların fatura oluşturma, gönderme ve arşivleme maliyetlerini oldukça düşürmesidir. Bunun yanı sıra bir kâğıt faturanın oluşturulması, gönderilmesi ve saklanması gibi işlemler oldukça uzun sürdüğünden dolayı firmaların iş yükünü de ciddi ölçüde azaltmaktadır. e-Fatura ile kâğıt fatura kullanımının önüne geçildiğinden dolayı doğaya verilen zarar da azalmaktadır.

Faturayı yanlış düzenledim, elektronik fatura üzerinde bir değişiklik yapabilir miyim?

e-Faturayı düzenlerken bir yanlışlık yapmanız durumunda, fatura üzerinde herhangi bir değişiklik yapamazsınız. Yalnızca düzenlenen faturanın iptalini yapıp daha sonrasında yeni bir fatura oluşturmanız gerekmektedir. e-Faturanın iptali için ise, gönderilen faturanın muhatap tarafından 7 gün içerisinde faturayı reddetmesi gerekir. Aksi takdirde fatura onaylanmış olur ve reddetme işlemi yapılamaz. e-Arşiv olarak gönderilen faturalar için de yine 7 gün kuralı geçerlidir.

Fatura düzenlediğim kişi/kurum e-fatura kullanmıyorsa ne yapmam gerekecek?

Fatura düzenlediğiniz kişi eğer hâlâ elektronik fatura mükellefi değilse, düzenlediğiniz faturayı e-Arşiv ile saklayabilir ve faturanın çıktısını alarak karşı tarafa gönderebilirsiniz.

Elektronik Fatura, kâğıt faturadan daha mı ucuz?

Kâğıt fatura düzenlerken kâğıt, mürekkep ve gönderme ücreti gibi ücretlerle karşı karşıya kalırsınız ve bunların maliyeti minimum 2-3 TL olmaktadır. Fakat e-fatura gönderirken bu maliyet oldukça düşer ve yalnızca e-faturanın kontör fiyatlarını karşılamanız gerekir.

Düzenlediğim e-faturayı nasıl saklayacağım?

e-Faturanın en önemli avantajlarından biri, saklama ve depolama sorunlarını ortadan kaldırmasıdır. Elektronik ortamda düzenlenen bu fatura türünün saklanması da yine elektronik ortamda gerçekleşmektedir. Hazırlanan e-faturayı, e-arşiv ile saklayabilirsiniz.

Elektronik Fatura uygulamasından çıkıp yeniden kâğıt faturaya geçiş yapılabilir mi?

Hayır. Bir kez elektronik fatura mükellefi olan bir kişi ya da firmanın, bir daha kâğıt fatura düzenine geçmesi mümkün değildir.

Siz de artık e-fatura mükellefi olmak ve faturalarınızı elektronik ortamda düzenlemek istiyorsanız, hemen şimdi Hesapcini kolay ön muhasebe yazılımı aboneliğinizi başlatabilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için destek ekibimiz ile dilediğiniz her an iletişime geçebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.