Dijital Pazarlama Teknikleri

Dijital Pazarlama Teknikleri

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir kavram olmaya başladı. Peki, markaların bilinirliğini ve hedef kitlesine ulaşmadaki başarısını olabildiğince arttıran dijital pazarlamanın ne olduğunu, neden bu kadar önemli bir konuma sahip olmaya başladığını ve dijital pazarlamanın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, bütün sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz..

Dijital dünyanın hayatımızın her yerine yayılmaya başlaması ile birlikte artık en ufak ihtiyaçlarımızı bile internet ortamında gidermeye başladık. Günlük ihtiyaçlarımızın yanı sıra, artık iş dünyasında da sıklıkla internetin kullanılması ile birlikte hemen alanda devrim niteliğinde yenilikler meydana gelmiştir. Bunlardan biri de pazarlama yöntemlerinin evrilmesi ve “Dijital Pazarlama” hâlini almasıdır. Dijital pazarlama, en genel ifade ile firmaların, markaların ya da web sitelerin online dünyada adını duyurması ve hedef kitlesi ile etkileşim içerisine girmesini sağlamasıdır.

Dijital Pazarlamanın Önemi

Son yıllarda dijital pazarlamanın git gide önem kazanmasının nedeni sizce ne olabilir? Biz size ilk nedenini söyleyelim; dijital pazarlama verilerinin “ölçülebilir” olmasıdır.

Geleneksel pazarlama yöntemlerinde, özellikle bu alanda çalışan personellerin performanslarının değerlendirilmesi ve takip edilmesi olabildiğince zordur. Aynı zamanda pazarlanan bir ürün ya da hizmetin, hedef kitle üzerinde yarattığı etkiyi gözlemlemek ve bu gözlemler neticesinde gerekli raporları elde etmek uzun mesailere sebep olmaktadır. Üstelik elde edilen verilerin doğruluğu da her zaman tartışmaya açıktır. Hâl böyle olunca da gelişen teknolojiden pazarlama dünyası da nasibini aldı ve ortaya “Dijital Pazarlama” terimi çıktı.

Bulut bilişim teknolojisinin avantajları ile harmanlanan dijital pazarlamada, veri elde edebilmek ve bu verileri olabildiğince doğru bir şekilde analiz etmek mümkündür.  Bu veriler ışığında en doğru çalışmalar planlanabiliyor ve böylelikle markaların ulaşmak istedikleri bilinirlik ve kaliteye daha sağlam bir şekilde varılabiliyor. Dijital pazarlamanın sağladığı avantajlardan faydalanabilmek için ise doğru bir strateji ve etkili bir yönetim planına sahip olunması oldukça önemlidir.

Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Başarılı ve etkili bir dijital pazarlama yönetimi yapabilmek için, hem sistematik hem de düzenli bir strateji planına sahip olunması gerekir. Dijital pazarlama stratejisinin doğru bir şekilde yürütebilmesi için birtakım hususlara dikkat edilmeli ve bu noktada kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır.

Dijital pazarlamayı geleneksel pazarlamadan ayıran en önemli faktörün ölçülebilir olduğundan bahsetmiştik. Dijital pazarlama stratejisi oluştururken en büyük avantaj hedef kitlenin alışkanlıkları, tercihleri, demografik özellikleri ve bu gibi çok sayıda ölçülebilir verinin elde edilebilir olmasıdır. Bu noktada yapmanız gereken en önemli şey; elde edilen verilen geri dönüşlerinin arttırılmasıdır. Yapılan çok sayıda araştırma, bizlere doğru dijital pazarlama stratejisi ile veri geri dönüşlerinin %87 gibi ciddi bir oranda arttırılabileceğini gösteriyor. Peki, dijital pazarlama stratejisini nasıl oluşturacağız?

  • Veri elde edebilmek için yapılan çalışmaların düzenli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu kapsamda hem dijital hem de geleneksel satış ve reklam verileri kullanılmalıdır.
  • Analiz yaparken çok sayıda değişkenin (müşteri beklentisi, rakipler, satın alma alışkanlıkları vs.) göz önünde bulundurulması gerekir.
  • Çalışmalar sonucunda başarıya ulaştırmayan her türlü verinin de analizlere dâhil edilmesi gerekir.

Dijital pazarlamanın ölçülebilir olması, hazırlanan reklamların daha doğru bir hedef kitleye ulaşmasına olanak tanır. Hazırlanan reklamın doğru hedef kitleye ulaşabilmesi, dijital pazarlamanın en kilit noktalarından biridir. Firmaların, markaların ya da web sitelerin misyon ve vizyonlarının birbirinden farklı olması, hazırlanan reklamların da özgün olması gerekliliğini beraberinde getirir. Dijital pazarlama yönetiminin eksiksiz bir şekilde olabilmesi ve oluşturulan reklamların doğru hedef kitlelere ulaşabilmesi için, dijital pazarlama kanallarının aktif olarak kullanılması da önerilmektedir. Birbirinden farklı özelliklere ve amaçlara sahip olan bu kanallardan birkaçını ya da hepsini kullanarak siz de dijital dünyadaki kimliğinizi daha doğru ve etkili bir biçimde yansıtabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Kanalları

Dijital pazarlama yönetiminin eksiksiz ve etkili olması için, uzmanlar tarafından önerilen ve etkinliği yapılan çalışmalar ile kanıtlanmış olan dijital pazarlama kanallarının kullanılması oldukça önemlidir. Nedir bu kanallar derseniz, işte size yanıtları;

İÇERİKLERİNİZE ÖNEM VERİN

Web siteniz, tasarım ve yazılım açısından ne kadar kusursuz olursa olsun içerik açısından fakir ya da özgünlükten uzak ise Google tarafından sınıfta kaldınız demektir.

dijital pazarlama

Bill Gates, 1996 yılında yayınladığı bir makalede “Content is King (İçerik Kraldır)” tanımlaması ile aslında kaliteli bir içeriğin bir web sitesi için olmazsa olmaz olduğunu net bir şekilde vurgulamıştır. Siz de web sitenize belirli periyotlarda düzenli olarak içerik girmeye özen göstermelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise; içeriklerinizin muhakkak özgün olmasıdır. Özgün olmayan kopya içerikler, Google tarafından hoş karşılanmayan ve sitenizin kalitesini düşüren faktörlerden en önemlisidir. Bu gibi kriterlere dikkat etmeniz durumunda, web siteniz Google radarına girecek kullanıcıların karşısına daha sık çıkacaktır.

SEO ÇALIŞMALARI YAPIN

Web sitenize düzenli olarak kaliteli ve özgün içerikler girmeye başladıysanız, artık arama sonuçlarında ilk sayfalara girmek için gerekli alt yapı çalışmalarını da yapmaya başlamanız gerekir. Bunun için ilk önceliğiniz ise SEO (Search Engine Optimization)  çalışmaları yapmaktır. Dijital pazarlamada başarılı olabilmek için öncelikle “ulaşılabilir” olduğunuza emin olmalısınız. Yapılan çok sayıda araştırmanın sonucuna göre, kişiler aradıkları bir bilgiye ulaşabilmek için yaptıkları aramalarda, arama motorlarının ilk sayfasındaki web siteleri çok daha güvenilir buluyorlar. Bu sebeple de web sitenizde kapsamlı bir SEO çalışması yapmalı ve gerekirse bu konuda bir uzmandan destek almalısınız.

HEDEF KİTLENİZE SOSYAL MEDYADAN DA SESLENİN

Günümüzde artık 7’den 70’e herkesin sosyal medya uygulamalarını kullandığını göz önünde bulundurduğumuzda, bir markanın dijital pazarlama çalışmalarında sosyal medyanın gücünü tahmin edebilmek çok da zor olmaz. Geniş kitlelere ulaşabilmek ve lokasyon belirlemede sınırsızlığın gücünü kullanmak için sosyal medya platformları adeta birer biçilmiş kaftan oluyor. Hedef kitlenize sosyal medya uygulamaları aracılığı ile seslenebilir ve böylelikle markanızı hayal ettiğinizin de ötesine taşıyabilirsiniz. Düzenli olarak yapacağınız ve markanızı ifade eden paylaşımlar ile web sitenizin haricinde sosyal medya kullanan kişilere de ulaşmanız mümkün olabilir.

E-POSTA GÖNDEREREK KENDİNİZİ HATIRLATIN

Hazırladığınız bir kampanya ya da herhangi başka bir duyuruyu kullanıcılarınıza iletmek için e-posta kullanmak son derece etkili bir yöntemdir. Online PR çalışmaları kapsamında çok sayıda büyük firmanın da tercih ettiği e-posta pazarlama yani mail marketing, günümüzde en çok kullanılan dijital pazarlama kanallarından biri olmaya devam ediyor. Kullanıcılarınız için hazırladığınız promosyon ve indirimleri ya da markanız ile ilgili hatırlatma maillerini göndermeniz, hem marka bilinirliğinizi arttırır hem de kişileri web sitenize direkt olarak yönlendirebilmenizi sağlar.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.