5 Soruda e-İrsaliye!

5 Soruda e-İrsaliye!

5 Soruda e-İrsaliye!

Sevk irsaliyesinin elektronik ortamdaki adı olan e-irsaliye hakkında en çok merak edilen 5 soruyu sizler için araştırıp yanıtladık. Konu ile ilgili tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz…

Geçtiğimiz yıl dijital dönüşüm sürecinin büyük bir hızla başlaması ile birlikte birçok belge de artık elektronik ortama geçmeye başladı. e-İrsaliye de, bu süreç içerisinde yer alan ve alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen mal sevkiyatının elektronik ortamda belgelendirilmesidir. Konu ile ilgili sürekli olarak açıklamalar yapılsa da, kullanıcıların akıllarında hala birtakım sorular bulunuyor. Gelin hep birlikte e-irsaliye ile ilgili en çok sorulan 5 soruyu ve yanıtlarını inceleyelim.

1- Kimler e-İrsaliye Uygulamasına Geçmek Zorundadır?

19.10.2019 tarihinde 30923 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan Elektronik Defter Tebliği ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, e-irsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükellef grupları açıkça belirtilmiştir.

  • E-Fatura mükellefi olan 2018 ve bu yılı takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 25 milyon TL ve üzerinde olan
  • Bayiler de dâhil EPDK lisansına sahip olan şirketler – ÖTV I
  • Maden işletme ruhsat sahipleri ve bu kişilerle yaptığı sözleşme ile maden üretenler
  • Demir ve çelik üreticileri / GTİP72/ GTİP73
  • Şeker imalatçıları
  • Gübre Takip sistemine kayıtlı olan kullanıcılar
  • Komisyoncu ya da tüccar olarak sebze meyve ticareti yapanlar
  • Motorlu taşıt imal, ithal eden bayiler – ÖTV III

Yukarıda belirtilen mükellef gruplarının, 01.07.2020 tarihine kadar e-irsaliye uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur.

2- e-İrsaliye İçerisinde Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?

e-İrsaliye düzenlenirken belgenin üzerinde birtakım bilgilerin yer alması zorunludur. Bu bilgiler ise şu şekildedir;

  • e-İrsaliyeyi düzenleyecek olan şirketin; adı-soyadı, adresi, hesap numarası, bağlı olduğu vergi dairesi, unvanı, belge numarası ve belgenin düzenlenme tarihi
  • e-İrsaliyenin düzenlendiği alıcının; adı-soyadı, adresi, bağlı olduğu vergi dairesi, unvanı ve hesap numarası
  • Söz konusu taşınacak olan malların; türü, miktarı, fiili olarak sevk edildiği tarihinin saat ve dakika olacak şekilde bulundurulması zorunludur.

NOT: e-İrsaliyede herhangi bir fiyat bilgisinin bulundurulması zorunlu değildir.

NOT: e-Fatura ve e-arşiv olarak düzenlenmiş olan satış irsaliyelerinin de elektronik ortamda düzenlenmesi ve e-irsaliye olacak şekilde alıcısına teslim edilmesi gerekmektedir.

e-irsaliye

3- e-İrsaliye Nasıl Yanıtlanır?

Elektronik ortamda düzenlenen e-irsaliyenin en büyük avantajı, alıcı ile satıcı arasında işlemlerin çok daha hızlı bir şekilde yapılabilmesidir. Satıcı tarafından gönderilen bir e-irsaliye kabul edilebilir, reddedilebilir ya da kısmi olarak kabul edilebilir. Gönderilen bir e-irsaliyeye yanıt verme süresi resmi olarak “ 7 gündür”. Bu süre içerisinde yanıt verilmeyen irsaliyeler otomatik olarak kabul edilecektir. Burada unutulmaması gereken nokta, her bir irsaliye için yalnızca tek bir yanıt verilmektedir.

Bir irsaliyeyi reddedebilmek için, söz konusu olan taşınacak malların henüz sevkiyatına başlanmaması olması gerekir. Ayrıca e-irsaliye, gönderici tarafından iptal edilemez. Bu nedenle de malın sevkiyatına başlanmadan önce e-irsaliye üzerinde bir hata olması durumunda, belgenin iptali için karşı taraftan e-irsaliyeye ret vermesi talep edilir. Aksi durumda e-irsaliyenin iptal edilmesi söz konusu olmaz.

4- e-İrsaliye Çıktısı Alınır Mı?

e-İrsaliyenin kâğıt çıktısının bulunması gereklidir. Ayrıca talep edilmesi durumunda elektronik ortamda gönderildiği gibi karekodu bulunan matbu haliyle de gönderilebilir. e-İrsaliyenin çıktısının alınması durumunda belge üzerinde kaşe ya da imza bulundurulması zorunlu değildir.

5- e-Fatura, Hangi Durumlarda e-İrsaliyenin Yerine Geçer?

e-İrsaliye uygulamasına henüz geçiş yapmamış olan kullanıcılara e-irsaliye düzenlenirken bu belgenin çıktısının da alınması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ise düzenlenen e-fatura ya da e-arşiv faturanın e-irsaliye yerine geçmesi söz konusu olabilmektedir. Elektronik faturaların e-irsaliye yerine geçebilmesi için şu koşulların sağlanması gerekmektedir;

  • İlk olarak düzenlenen elektronik faturanın sevkiyatın başlayacağı sırada düzenlenmesi gerekmektedir.
  • e-Fatura üzerinde “ İrsaliye Yerine Geçer” ibaresinin bulunması gerekir.
  • Tarih, saat ve dakikanın yanı sıra aynı zamanda faturanın çıktısı alınarak satıcı tarafından imzasının bulunması gerekmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
e-Bildirge Nedir? e-Bildirge Kullanımı Zorunlu Mudur?

Bu yazımızda, işverenleri yakından ilgilendiren ve işlerini oldukça hafifleten e-bildirge uygulamasını kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz… Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık işverenlerin yükümlü olduğu birtakım işler de online ortama taşındı. Bunlardan biri de, işverenlerin çalışanlarına ait sigorta prim belgeleri ve tahakkuk bedellerinin ödenmesidir. İşverenler, e-bildirge ile birlikte artık tüm bu işleri online olarak yapabiliyor. Ayrıca […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.