Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?
Bir şirketin varlığını koruma altına almasında oldukça önemli bir konuma sahip olan tahsilat yönetimi hakkında tüm detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz..
Şirketlerin ticari varlığını devam ettirebilmesi için düzenli olarak nakit akışına sahip olmaları beklenir. Günümüz koşullarında yapılan bir mal ya da hizmet satışının ödemesini peşin veya kısa vadeli olarak tahsil edebilmek oldukça zorlaşmaya başladı. Bu durum, hem müşteri hem de tedarikçinin nakit akış stratejisini olumsuz yönde etkilemektedir. Tahsilatlarını alma konusunda problem yaşayan her şirketin, kendi içerisinde bir tahsilat stratejisine sahip olması önerilmektedir. Doğru bir tahsilat yönetimi sayesinde, pazardaki rekabet koşullarında ayakta kalmak mümkün olabiliyor.
Tahsilat Yönetimi Nedir?
Satılan bir ürün ya da hizmet bedelinin zamanında tahsil edilememesi, her şirket için ciddi bir tehlike arz eder. Tahsilatını zamanında alamayan şirketler, yaşadıkları bu maddi zarar doğrultusunda birbirinden farklı problemle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle de tahsilat yönetimi yapmak, bir şirketin en temel stratejilerinden biri olmalıdır.
Tahsilat yönetimi yapmak son derece büyük bir öneme sahip olmasına karşın, günümüz şirketlerinde bu durum genellikle planlı bir şekilde işleyemeyebiliyor. Hatta bu işi yapabilmesi için birçok şirkette ayrı bir departman oluşturulmaktadır. Bu durum da şirketlere ekstra bir maliyet anlamına gelir. Etkili bir tahsilat yönetiminde, şirket yetkililerinin veya bu görevle sorumlu olan birimlerin dikkat etmesi gereken birtakım hususlar söz konusudur. İlk olarak müşteri segmentlerinin ve var olan müşterilerin detaylı bir şekilde analiz edilmesi önerilmektedir. Daha sonra ise satış siparişinde ve satış işlemlerinde, müşterinin tahsilat şartlarını okuyup anladığına emin olunmalıdır. Planlanmış tahsilatların gecikmesi durumunda oluşabilecek her türlü mali tablonun en ince ayrıntısına kadar planlanması gerekir. Bu gecikmelere bağlı birer stratejinin geliştirilmesi de, şirketin yaşanacak maddi zararların boyutunu minimumu indirmeyi sağlayacaktır.
Tahsilat planlamasının etkin bir şekilde yapılmasının ardından, bu plana uygun adımlar atılmalıdır. Tahsilatların belirlenen sürenin çok daha üzerinde gecikmesi durumunda, şirket tarafından izlenmesi gereken tüm yasal süreçlerin bilinmesi de oldukça önemli bir konudur. Bir tahsilat planı yapılmadan önce, müşterinin önceki dönemlerdeki ödeme alışkanlıkları incelenmeli ve bu alışkanlıklar doğrultusunda bir politika izlenmelidir.
Tahsilatların yönetimini yapmak, düşünüldüğünden çok daha zor ve komplike bir işlemdir. Günümüz koşullarında zaten var olan iş yoğunluğu içerisinde tahsilat yönetimi yapmak şirketler için hem zaman hem de nakit kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle de artık şirketlerin oldukça büyük bir kısmı, tahsilat ve ödemelerini kontrol altına alabilmek için bir muhasebe programı kullanmayı tercih etmektedir. Kaliteli bir muhasebe programı, şirketlerin tüm nakit akışını yönetmesini sağlamaktadır. Günü gelen tahsilatlar için hatırlatma yaparken aynı zamanda müşterilerin ödeme davranışlarına göre birbirinden farklı raporları da sunmaktadır.