Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Stok yönetimi, işletmeler için mihenk taşı görevini üstlenmesine rağmen, bu sürecin yönetilmesi günümüzde hâlâ kaotik bir konu olmaya devam etmektedir. Biz de bu yazımızda, stok yönetiminin nasıl yapıldığını sizler için kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz..

Stok; bir işletmenin ileriki dönemlerde kullanmak veya satmak için elinde tuttuğu hammadde, mamul ya da yarı mamul gibi fiziksel mal varlıklarının tümüdür. Firmalar tarafından stok yönetimi yapılırken, müşteri taleplerinin eksiksiz bir şekilde karşılanması ve bu esnada da en düşük stok maliyetinin sağlanması üzerine çalışılır. Stok maliyeti; tedarik etme, ulaştırma, depoda/ambarda tutma zamanı ve bu gibi faktörlerden dolayı bir işletmenin en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Peki, işletmelerin neden stok yaptığını hiç düşündünüz mü? Gelin birlikte inceleyelim.

  • Eğer müşterilerden düzenli bir talep alınmazsa, var olan üretimde herhangi bir aksama olmaması adına “mamul stoklar”
  • Dış etkenler (grev, fiyat dalgalanmaları vb.), olumsuz hava koşulları ve bu gibi problemlerden dolayı tedarikçinin ürün göndermeme riskine karşı “hammadde stokları”
  • Üretim sürecindeki farklı akışlara karşı işleyişteki dengenin korunabilmesi amacı ile “yarı işlenmiş mamul stokları” tutulmaktadır.

Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?

Kâğıt-kalem ya da Excel gibi geleneksel yollarla yapılan stok yönetimi, hem zaman hem de maliyet açısından birçok problemi de beraberinde getirir. Özellikle de çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan işletmelerin stok yönetiminde yapılan en ufak bir hata bile düşünüldüğünden çok daha büyük maddi zararlara neden olabilmektedir. Bu sebeple de kaliteli ve güvenilir bir stok takip programı kullanmak, firmaların minimum hata ve maksimum hızla stok yönetimini yapmasına olanak tanır.

Stok takip programları ile aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz;

  • Depo ve ambarlarda hangi üründen ne kadar kaldığı, anlık olarak görüntülenebilir.
  • Merkez firmaya bağlı sınırsız sayıda ambar kaydedilebilir.
  • Stok içerisine giren her bir ürün için tüm detaylı bilgiler hızlı bir şekilde girilebilir.
  • Ürünler, farklı özelliklerine göre kategorilere ayrılabilmekte ve tüm ürünlerin fotoğrafları da sisteme kaydedilebilmektedir.
  • Stok yönetim fişleri (üretim fişi, sarf fişi, fire fişi gibi.) sayesinde tüm stok hareketleri kontrol altına alınabilmektedir.
  • Depo ve ambar içerisindeki her hareket hakkında detaylı rapor alınabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.