Proforma Fatura Nedir?

Proforma Fatura Nedir?

Proforma Fatura Nedir?

Fatura türleri arasında her zaman karıştırılan ve hakkında çok az bilgi sahibi olunan “Proforma Fatura” hakkında kapsamlı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar..

Proforma fatura, ticaret hayatında firmaların sıklıkla karşı karşıya kaldığı bir fatura türüdür. Hiçbir mali ve kanuni yükümlülüğü olmamasına rağmen çoğunlukla kullanılır. Bir mal ya da hizmetin; hangi şartlarda, hangi miktarlarda ve hangi tutarlarda satılabileceğini gösterir. En büyük amacı, özellikle satıcı firmalar tarafından belirlenen ürünlerin alıcı firmalara teklif edilmesidir.

Proforma fatura ile teklif edilen ürünler, alıcı firma tarafından onaylanırsa, satış işleminin tamamlanmasının ardından gerçek faturaya dönüştürülür ve ürünlerin teslimi sırasında alıcı firmaya teslim edilir.  

Ticaret ve Vergi Hukuku kapsamında, proforma faturaya ait hiçbir yasal zorunluluk bulunmamaktadır. Firmalar, kendi kriterlerine göre oluşturabilir. Herhangi bir düzenleme koşulu bulunmamasına rağmen, fatura üzerinde “Proforma Faturası” ibaresinin yer alması zorunludur. Proforma fatura ile birlikte herhangi bir mal satışı ya da hizmet verilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle de fatura karşılığında herhangi bir ödeme yapılmaz. Damga vergisinden muaftır.

Proforma Faturada Neler Bulunur?

Proforma faturası oluştururken belirli bir şablona bağlı kalınması zorunluluğu yoktur. İstenilen şablonda oluşturulabilse de, üzerinde bulunması gereken birtakım bilgiler yer almalıdır. Proforma faturada bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Proforma numarası ve faturanın tarihi
  • İşlem görecek mal/hizmet türü
  • Alıcı ve satıcıya ait ad-soyadı/unvan bilgileri ve adresleri
  • Ödemenin hangi şekilde (peşin, vadeli ve taksitli gibi.) yapılacağı bilgisi
  • Ürünlerin teslim şekilleri
  • Ürün ya da hizmete ait birim fiyat/ miktar/ tutar bilgileri
  • Ürünlerin ağırlık ve boyut bilgileri (zorunlu değildir)
  • Ürünlerin sevk ediliş şekilleri
  • Ürünlere ait paketleme özellikleri, numaraları ve bunlara benzer detaylı açıklama (zorunlu değildir)
  • Faturayı düzenleyen kişiye ait imza*

*Akreditiflere İlişkin Yeknesak Usuller ve Uygulama’ nın 18. Maddesine göre faturalarda imza zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat Türkiye’deki yasalar gereğince adı geçen fatura ve belgelerde, düzenleyen kişiye ait ıslak imzanın bulundurulması zorunludur.

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?

Yasalara göre, düzenlemenin belirli bir yükümlülüğü bulunmasa da, birçok firma tarafından proforma faturanın nasıl oluşturulacağı büyük bir muammadır. İşlem görmemiş bir firma antetli kâğıt üzerine hazırlanmalıdır. Sağ köşede proforma numarası ve fatura tarihi yazılmalıdır. Sol üst köşeye ise, alıcı ve satıcı firmalara ait ad-soyadı veya unvan bilgileri ayrıntılı bir şekilde girilmelidir. Faturanın orta kısmında ise, teklifte bahsedilecek olan ürüne ait detaylı bilgiler yer almalıdır. Alt kısmında ise, ürüne ait toplam tutar ve bu gibi ödeme bilgileri yer almalıdır.

Tüm bu teknik detay ve bilgiler ile zaman kaybetmek istemezseniz, Hesapcini ön muhasebe programı aracılığı ile de kısa sürede proforma fatura oluşturabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.