İşletmelerde Nakit Akışı Yapmanın Önemi

İşletmelerde Nakit Akışı Yapmanın Önemi

İşletmelerde Nakit Akışı Yapmanın Önemi

Nakit akışı, bir işletmenin varlığını etkin bir şekilde sürdürebilmesi ve gelecekteki tehlikelere karşı gerekli stratejileri oluşturabilmesi için son derece önemli bir kavramdır. Bir işletmenin nakit akış yönetimi nasıl olmalıdır? sorusunun yanıtlarını sizler için araştırdık ve konu ile ilgili tüm bilgileri bir araya getirdik. Keyifli okumalar dileriz..

Bir işletmenin ticari varlığını sürdürebilmesi ve başarı basamaklarını hızlıca çıkabilmesi için nakit akış yönetimini etkin bir şekilde yapabiliyor olması gerekmektedir. Kârlılıktan farklı olan fakat kârlılığı etkileyen en önemli kavram olan nakit akışı, özellikle küçük işletmeler için adeta bir anlam karmaşası yaratmaktadır. Bir işletme, bir yıl içerisinde belli bir miktarda kâr elde edebilir. Fakat bu işletmenin nakit akışının negatif yönde olması durumunda, bu kâr zarara dönecek ve bu durum işletme için olumsuz bir sonucu doğuracaktır.

Yapılan birçok araştırma, işletmelerin iflas etmesindeki en önemli nedenlerden birinin nakit akışı konusunda yapılan hatalar olduğunu söylüyor. İşletmenin kasasında olmayan bir para, zamanı gelince tahsilatları yapamamaya ve zaman içerisinde işletmenin ticari itibarının zedelenmesine yol açmaktadır. Tüm bunların kontrol altına alınmaması ise gün sonunda işletmenin varlığını ciddi ölçüde zarara uğratmaktadır.

İşletmelerde nakit akışı yönetimi düşünüldüğünden çok daha önemli olsa da, bu akışın hızı ve sürekliliği de bir o kadar önemlidir. Nakit akışı, yalnızca kasadan çıkan para olarak düşünülmemelidir. Bu kavram, hem kasaya giren (pozitif ) hem de kasadan çıkan (negatif ) parayı ifade etmektedir. Nakit akışında herhangi bir sorun yaşanmaması ve yukarıda bahsettiğimiz problemlerle karşılaşılmaması için birtakım önlemler alınabilir. Gelin, bu konuda alınması gereken önlemlere ve uygulanması önerilen stratejilere birlikte bakalım.

nakit akışı

İşletmelerde Nakit Akışı Nasıl Yönetilir?

Yeni bir işletme kurarken, işletmeyi uzun süre döndürebilecek bir nakit rezervine sahip olunması gerekmektedir. Özellikle de yeni bir iş kurulduğunda ilk zamanlarda olabildiğince fazla gider oluşur ve işletme yetkilisi tabiri caizse cepten yemeye başlar. Bu durumun devam etmesi ve negatif nakit akışının pozitife çevrilmemesi durumunda, işletmenin ciddi bir sorunla karşı karşıya kalması oldukça olağan olacaktır. Çünkü bir işletmenin iflas etmesindeki hiçbir neden, nakit akışında yaşanan sorun kadar etkili olmaz.

Peki, yeni kurulmuş işletmelerin dışında, varlığına uzun süredir devam eden bir işletme nakit akışını nasıl yönetmelidir? Bu sorunun yanıtı ise aslında düşünüldüğünden çok daha kolaydır. İşletmenin kârlılığa geçmesi, iş stratejileri ve tüm bu senaryoların dışında, nakit akışının en önemli adımı hiç şüphesiz ki doğru bir şekilde gelir gider takibi yapmak ve bu takibe istinaden etkili bir nakit akışı raporu hazırlanmasıdır. Kasaya giren ya da çıkan her paranın kontrolü, yapılan harcamaların/masrafların düzenli olarak kaydedilmesi, müşterilerden alınacak olan tahsilatlar, tedarikçilere yapılacak olan ödemeler ve bunun gibi tüm hareketlerin ayrıntılı bir şekilde rapor edilmesi son derece önemlidir.

Bir işletme için yukarıda bahsedilen hareketlerin eksiksiz, doğru ve düzenli bir şekilde kaydedilmesi ve analiz edilmesi oldukça büyük bir emek gerektirmektedir. Günümüzde tüm bu işlemleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapmayı sağlayacak çeşitli programlar yer almaktadır. Hesapcini online ön muhasebe programı da, işletmenize ait tüm hareketleri hızlı bir şekilde kaydedebilmenizi ve düzenli olarak ayrıntılı raporlar alabilmenizi sağlar. Üstelik yaptığınız tüm işlemleri ister cep telefonu isterseniz de bilgisayarınızdan kaydedebilir, dilediğiniz her yerden ihtiyacınız olan analizlere ulaşabilirsiniz.  

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.