E-Posta Pazarlaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-Posta Pazarlaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-Posta Pazarlaması Konusuna Ne Kadar Hâkimsiniz?

Dijital pazarlamadaki son trend olan e-posta pazarlaması, firmalar tarafından son derece yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Siz de geleneksel pazarlama yöntemlerini bir kenara bırakıp e-posta pazarlaması yapmak istiyorsanız, bu konu hakkında bilmeniz gereken en önemli bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar..

Endüstri 4.0 döneminde olmamız ve teknolojinin globalde büyük bir hız ile yayılmaya başlaması ile birlikte iş dünyasında da devrim niteliğinde değişiklikler meydana gelmeye başladı. Bu değişiklikler, özellikle beşeri güç ve emek gerektiren işlemlerin yerinin artık dijital araçlara bırakması ile oluştu. E-posta pazarlaması yani “Mail Marketing” kavramı da, son yıllarda geleneksel pazarlama yöntemlerinin yerini artık dijital pazarlama yöntemlerine bırakması ile sıkça duymaya başladığımız bir kavram olmaya başladı.

Mail kullanımı, 1971 yılından yakın geçmişe kadarki süreçte daha çok modern mektuplaşma olarak görülen bir iletişim aracı olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde ise bir iletişim aracından ziyade oldukça sık kullanılan bir pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır. Özellikle endüstri 2.0’dan itibaren artık firmaların belirli bir kitleye ulaşabilmeleri ve hedef kitlesini etkileyebilmesi için hazırladıkları maillerin iletilmesinde kullanılmaktadır.

Dijital pazarlamanın büyük bir hızla yayılmaya başladığı günümüz dünyasında, e-posta pazarlaması sayesinde firmaların birçoğu kullanıcılarına mail göndererek ulaşmayı tercih etmektedir. Firmanın bilinirliğini arttırma, yeni bir ürün/hizmet ya da kampanya hakkında duyuru yapma ya da satış için harekete geçirme gibi birbirinden farklı özelliklere sahip olan mailler gönderilmektedir.

E-Posta Pazarlaması Avantajları

Günümüzün en popüler pazarlama araçlarından biri olan e-Posta pazarlamasının sunduğu avantajlar şu şekildedir;

Kolay Analiz Yapma

E-posta göndereceğiniz kişiler, hâli hazırda zaten firma ya da markanızı tanıyan kişiler olacağından dolayı, mailleriniz ile ilgili analizleri çok daha kapsamlı bir şekilde yapabilirsiniz. Mailinizin kimler tarafından açıldığı, okunduğu ya da silindiği gibi parametreleri göz önünde bulundurarak yapacağınız analizler ile en uygun pazarlama stratejinizi oluşturabilirsiniz.

Hızlı Ulaşım

Firmalar arasındaki rekabet ortamı göz önünde bulundurulduğunda, yapılması planlanan her aksiyonun hızlı ve bir o kadar da etkili olması gerekir. E-posta pazarlaması ile birlikte ulaştırılmak istenilen mesaj, belirlenen hedef kitleye anlık olarak iletilebilir. Bu durum, firmanızın rakiplerinden bir adım daha önde olmasına olanak tanır.

Uygun Maliyet Olanağı

E-posta göndererek bir pazarlama stratejisi oluşturmak, alışılan tüm pazarlama yöntemlerinden ve hatta günümüzde kullanılan diğer dijital pazarlama yöntemlerinden bile çok daha uygun bir maliyete sahiptir. Bu durum da firmaların düşük maliyet ile büyük hedef kitlelerine hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmelerini sağlar.

E-Posta Pazarlaması Dezavantajları

e-posta pazarlaması

Her alanda olduğu gibi e-posta pazarlaması (Mail Marketing) alanında da çok sayıda avantaj bulunmasına karşın birkaç dezavantaj da bulunmaktadır. Bu dezavantajlardan en önemlisi ve en tehlikelisi ise; “Spam mailleri” olmaktadır.

Firmalar e-posta pazarlaması yaparken genellikle kendi veri tabanında yer alan kullanıcılara mail gönderirler. Fakat bazı firmalar, yanlış strateji izleme ya da bu gibi sebeplerden dolayı birtakım yöntemler ile farklı veri tabanındaki kişileri de kullanarak mailing yapmaktadır. Bu şekilde gönderilen mailler, kullanıcılara spam mail olarak iletilir. Spam mail, firmaların pazarlama stratejilerini olumsuz yönde etkilediği gibi aynı zamanda firma prestijini de oldukça düşürür. Bu gibi problemler ile karşı karşıya kalmamak adına, firmaların muhakkak e-posta pazarlama stratejilerini bilmeleri ve doğru bir şekilde uygulamaları gerekmektedir.

E-Posta Pazarlaması için Nasıl Strateji Oluşturulur?

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen istatistiklere göre, firmaların geçtiğimiz yıllarda mail marketing alanında yaklaşık 1.51 milyar dolarlık bir harcama yaptığı bilinmektedir. Firmaların bu pazarlama aracına dev bir bütçe ayırmasının elbette farklı nedenleri var. Siz de kullanıcılarınızı etkilemek ve dijital pazarlamanın önemli araçlarından olan e-posta pazarlamayı uygulamak istiyorsanız, etkili ve başarılı bir strateji oluşturmanız gerekir. Peki, başarılı bir e-posta pazarlama stratejisi nasıl hazırlanır? Gelin beraber inceleyelim.

  • Mail Bülteni: Kullanıcılarınızı firmanıza ait güncellemelerden, kampanyalardan ya da bu gibi bilgilerden haberdar etmeniz için kullanabileceğiniz mail türüdür. Bu mail türü, genellikle kullanıcı ile müşteri arasındaki bağı güçlendirirken aynı zamanda kullanıcıların web sitenize yönlendirilmesini konusunda da oldukça etkilidir.
  • Öneri Mailleri: Özellikle satış odaklı bir firmanız varsa, kullanıcılarınıza firmanızın sunduğu bir ürün ya da hizmeti satın aldıktan hemen sonra bunlarla bağlantılı olan diğer ilgili ürün ve hizmetleri önerdiğinizi belirten maillerdir. Elde edilen istatistiklere göre, satış işleminden hemen sonra gönderilen bu maillerin okunma oranı %51.3’tür.
  • Direkt Mailler: Yeni bir ürün ya da hizmeti satmak ya da tanıtmak için kullanıcıları harekete geçirecek maillerdir.
Yukarıda sayılan mail türlerinden uygun olanı, düzenli olarak kullanıcılara iletilmesi önerilmektedir. Bu stratejileri eyleme dönüştürmeden önce birçok unsurun bir araya getirilmesi de gerekir. Bu unsurlar ise şu şekildedir;
  • Hazırladığınız mail, hangi stratejiye sahip olursa olsun muhakkak doğru hedef kitleye gönderilmelidir.
  • Gönderdiğiniz mailin, kullanıcılarınız tarafından okunmaya başlamadan önce ilk olarak görsel açıdan dikkatini çekmesi gerekir. Birçok HTML kodu ya da grafikler ile göz alıcı fakat hiçbir şekilde göz yormayacak bir mail şablonu oluşturmalısınız.
  • Gönderilecek olan maillerin özel günler, kampanya zamanları ya da bu gibi ilgili ve doğru zamanlarda gönderilmesine dikkat etmelisiniz.
  • Herkes, aldığı maillerin kendisine özel olarak hazırlanmış olmasından büyük bir memnuniyet duyar. Bu sebeple de maillerinizi kullanıcılarınıza özel olacak şekilde kişiselleştirebilirsiniz.
  • Mail metni hazırlarken olabildiğince net, sade ve kolay anlaşılabilir bir dil kullanmaya özen gösterin. Hazırladığınız bu metinleri ilgili birkaç görsel ile destekleyerek çok daha zengin ve dolu görünmesini sağlayabilirsiniz.

E-posta pazarlaması stratejilerini ve dikkat edilmesi gereken hususları göz önünde bulundurarak yaptığınız bu pazarlama yöntemi, kısa vadede sizlere olumlu geri dönüşler sağlayacaktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.