e- Fatura Nasıl İptal Edilir?

e- Fatura Nasıl İptal Edilir?

e- Fatura Nasıl İptal Edilir?

Müşterinize bir temel e-fatura düzenlediniz fakat birtakım problemlerden dolayı bu e-faturayı iptal etmeniz gerekiyor. Düzenlediğiniz bir e-fatura nasıl iptal etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? e-Fatura iptal işlemleri ile ilgili aklınızdaki tüm soru işaretlerini kaldıracak rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar dileriz..

Elektronik belge kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bu belgeler hakkında yöneltilen sorular da beraberinde gelmektedir. e-Fatura iptal işlemleri, bu faturayı kullanan kişiler için son derece büyük bir önem arz etmekteydi. Bilindiği üzere e-fatura, ticari ve temel e-fatura olarak ikiye ayrılmakta ve bu fatura tiplerinin iptal süreçleri de birbirinden farklıdır. Ticari e-faturanın iptali müşteri tarafından gerçekleştirilirken, temel e-faturada müşterinin fatura bedeline karşın bir iade e-faturası oluşturması gerekir. Fakat, bazı durumlarda müşteri tarafından iade e-fatura oluşturulması mümkün olmayabiliyor. Böyle durumlarda e-faturanın nasıl iptal edilebileceği en yalın hâli ile şu şekildedir;

Temel e-Fatura İptal Etme Aşamaları

GİB portalı aracılığı ile e-fatura iptal işlemini gerçekleştirmek için ilk olarak https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ web sitesine giriniz. Bu web sitesine giriş yaptığınızda gerekli işlemlere başlamadan önce mali mührünüzün takılı olması gerekmektedir. Aksi takdirde aşağıdaki görselde yer aldığı gibi bir uyarı sayfası açılacaktır.

e-fatura iptali

Yukarıda yer alan sayfada “İmzalama aracına erişilemedi. İmzalama aracını bu bağlantıdan indirip çalıştırdıktan sonra sayfayı yenileyiniz.” İfadesi yer alacaktır. Buradan gerekli bağlantıya tıklayın. Bu bağlantıya tıkladığınızda bilgisayarınıza bir dosya inecektir. İnen dosyayı çalıştırdığınızda yeni bir sayfa açılacaktır. Açılan yeni sayfadan iptal etme ekranına erişebilirsiniz.  

e-fatura iptal işlemi

Yeni pencerede açılan Gelir İdaresi Başkanlığı imzalama aracı sayfasında, “ e-Fatura İptal Portal uygulamasına giriş yapmak için tıklayınız.” seçeneğine tıklayın.

 e-Fatura İptal Portal

Karşınıza yukarıdaki görselde yer alan bir sayfa gelecektir. Bu sayfada, düzenlemiş olduğunuz temel e-faturayı iptal etme ya da adınıza düzenlenen iptal faturalarının durumunu görme ve bu faturalara onay verme gibi seçenekler yer almaktadır. Düzenlemiş olduğunuz bir e-faturayı iptal edebilmek için “Fatura iptal talebi oluşturmak için tıklayınız” butonunu seçin.

 e-Fatura İptal

Açılan portal sayfasında yer alan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekmektedir.

Fatura No: İptal etmek istediğiniz faturanın numarası

Ödenecek Tutar: İadesi yapılacak olan toplam ödeme tutarı

Akıllı kart bilgileri kısmında ise birbirinden farklı kart okuyucu (mali mühür) seçenekleri yer almaktadır. Bu seçenekler arasından kullandığınız kart tipini seçip belirlediğiniz şifreyi girerek “Talep Oluştur” butonuna tıklayabilirsiniz. Düzenlenen e-faturanın iptal işlemi tamamlandığında, karşı tarafın da kendisine gönderilen iptal talebini onaylaması gerekmektedir. karşı taraf bu faturanın iptaline onay vermezse, söz konusu fatura sistem tarafından iptal edilmemiş sayılacak ve fatura geçerliliğini koruyacaktır.

Elektronik faturaların iptal işlemlerini, GİB portalı üzerinden yapabileceğiniz gibi çalıştığınız entegratör firma aracılığıyla da yapabilirsiniz. e-Fatura hakkında çok daha detaylı bilgi almak ve hızlı bir şekilde e-fatura kullanmaya başlamak için hemen şimdi Hesapcini online ön muhasebe programı aboneliğinizi başlatabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.