Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?

Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?

Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bir şirketin varlığını koruma altına almasında oldukça önemli bir konuma sahip olan tahsilat yönetimi hakkında tüm detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz..

Şirketlerin ticari varlığını devam ettirebilmesi için düzenli olarak nakit akışına sahip olmaları beklenir. Günümüz koşullarında yapılan bir mal ya da hizmet satışının ödemesini peşin veya kısa vadeli olarak tahsil edebilmek oldukça zorlaşmaya başladı. Bu durum, hem müşteri hem de tedarikçinin nakit akış stratejisini olumsuz yönde etkilemektedir. Tahsilatlarını alma konusunda problem yaşayan her şirketin, kendi içerisinde bir tahsilat stratejisine sahip olması önerilmektedir. Doğru bir tahsilat yönetimi sayesinde, pazardaki rekabet koşullarında ayakta kalmak mümkün olabiliyor.

Tahsilat Yönetimi Nedir?

Satılan bir ürün ya da hizmet bedelinin zamanında tahsil edilememesi, her şirket için ciddi bir tehlike arz eder. Tahsilatını zamanında alamayan şirketler, yaşadıkları bu maddi zarar doğrultusunda birbirinden farklı problemle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle de tahsilat yönetimi yapmak, bir şirketin en temel stratejilerinden biri olmalıdır.

Tahsilat yönetimi yapmak son derece büyük bir öneme sahip olmasına karşın, günümüz şirketlerinde bu durum genellikle planlı bir şekilde işleyemeyebiliyor. Hatta bu işi yapabilmesi için birçok şirkette ayrı bir departman oluşturulmaktadır. Bu durum da şirketlere ekstra bir maliyet anlamına gelir. Etkili bir tahsilat yönetiminde, şirket yetkililerinin veya bu görevle sorumlu olan birimlerin dikkat etmesi gereken birtakım hususlar söz konusudur. İlk olarak müşteri segmentlerinin ve var olan müşterilerin detaylı bir şekilde analiz edilmesi önerilmektedir. Daha sonra ise satış siparişinde ve satış işlemlerinde, müşterinin tahsilat şartlarını okuyup anladığına emin olunmalıdır. Planlanmış tahsilatların gecikmesi durumunda oluşabilecek her türlü mali tablonun en ince ayrıntısına kadar planlanması gerekir. Bu gecikmelere bağlı birer stratejinin geliştirilmesi de, şirketin yaşanacak maddi zararların boyutunu minimumu indirmeyi sağlayacaktır.

Tahsilat planlamasının etkin bir şekilde yapılmasının ardından, bu plana uygun adımlar atılmalıdır. Tahsilatların belirlenen sürenin çok daha üzerinde gecikmesi durumunda, şirket tarafından izlenmesi gereken tüm yasal süreçlerin bilinmesi de oldukça önemli bir konudur. Bir tahsilat planı yapılmadan önce, müşterinin önceki dönemlerdeki ödeme alışkanlıkları incelenmeli ve bu alışkanlıklar doğrultusunda bir politika izlenmelidir.

Tahsilatların yönetimini yapmak, düşünüldüğünden çok daha zor ve komplike bir işlemdir. Günümüz koşullarında zaten var olan iş yoğunluğu içerisinde tahsilat yönetimi yapmak şirketler için hem zaman hem de nakit kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle de artık şirketlerin oldukça büyük bir kısmı, tahsilat ve ödemelerini kontrol altına alabilmek için bir muhasebe programı kullanmayı tercih etmektedir. Kaliteli bir muhasebe programı, şirketlerin tüm nakit akışını yönetmesini sağlamaktadır. Günü gelen tahsilatlar için hatırlatma yaparken aynı zamanda müşterilerin ödeme davranışlarına göre birbirinden farklı raporları da sunmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.