Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler

Vergi dönemlerinde yaşanan karışıklığın ve hataların en büyük sebeplerinden biri de, şirket sahipleri veya şirket çalışanları tarafından yaşanan “kanunen kabul edilmeyen giderler” konusundaki bilgi eksikliğidir. Biz de bu karışıklığın önüne geçebilmek ve vergi dönemlerinde bu konuda daha çok bilinçlenebilmenizi sağlamak amacı ile gerekli tüm bilgileri topladık ve yazımızda paylaştık. Keyifli okumalar dileriz..

Kanunen kabul edilmeyen giderler, yeni bir şirket kurmak isteyen ya da var olan şirketi için etkili bir gelir gider yönetimi yapmak isteyen tüm iş insanlarının bilmesi gereken bir konudur. Etkili bir gelir gider takibi yapabilmenin yanı sıra yapılan giderlerden hangilerinin kazançtan düşüleceğinin ya da hangilerinin vergi matrahı tespiti esnasında kazançtan düşmeyeceğinin bilinmesi, yasal olarak herhangi bir sorun ile karşılaşılmaması adına oldukça önemlidir.

Şirket tarafından yapılan fakat vergilendirilmesine izin verilmeyen harcamaların, şirket için resmi gider olarak kaydedilmesi ve bu durumun tespit edilmesi, şirketin cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalmasına sebep olur.

Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG), yapılan harcamaların hangilerinin şirket kapsamında vergilendirmeye dâhil olduğunu belirtir. Şirketlerin yaptığı harcamaların vergilendirmeye tabi olabilmesi için, söz konusu giderin ticari kazançla ilgili olması ve Vergi Usul Kanunu’nda belirtildiği şekli ile belgelendirilebilmesi gerekir. Kanunen kabul edilmeyen giderler hakkında bilinmesi gerekenler, Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu içerisinde ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.

Vergi Usul Kanunu’na Göre Kabul Edilmeyen Giderler Nelerdir?

  • Teşebbüs sahiplerinin çocukları ya da eşleri tarafından çekilen paralar ya da aynen aldıkları değerler
  • Teşebbüs sahiplerinin kendilerine, eşlerine ya da çocuklarına ödenen tazminatlar, ikramiyeler ve ödenen diğer aylık ücretler gibi giderler
  • Teşebbüs sahibinin eşi ya da akrabaları ile doğrudan veya dolaylı olarak ortak oldukları şirketler
  • Vergi ve para cezaları ile teşebbüs sahiplerine ait tazminatlar
  • Alkollü içecek ve tütün ürünleri ile ilgili reklam ve ilan giderlerinin %50’si ( Bakanlar Kurulu tarafından bu oran %100’e kadar çıkarma ya da tamamen ortadan kaldırma yetkisine sahiptir)
  • Teşebbüs sahibine ait ve ticari bir amaç taşımayan tekne, yat ve özel uçak gibi lüks araçlara ait giderler
  • Hırsızlık ve dolandırıcılık gibi olaylardan meydana gelen zararlar

Kurumlar Vergisi Kanunu’na Göre Kabul Edilmeyen Giderler Nelerdir?

  • Şirketin öz sermayesi ya da örtülü sermaye üzerinden alınan veya hesaplanan faizler
  • Kurumlar vergisi, para cezaları ve gecikmelerden dolayı oluşan faizler ve zamlar
  • Menkul kıymetler değerinin altında yapılan satışlardan dolayı ortaya çıkan zararlar ve bu sebeple ödenen komisyonlar
  • Kurum yetkilerinin, sahiplerinin ya da çalışanlarının işlediği suçtan kaynaklanan tazminatlar
  • Kanunda belirtilenden fazla ya da kanun usullerine uygun olmayacak şekilde yapılan bağış ve yardım giderleri
  • Yedeklenen akçeler
  • Çalışan personelin vefat etmesinin ardından, personelin ailesine gönüllü olarak yapılan yardımlar

VUK ve KVK Dışında Kalan Giderler Nelerdir?

  • Şirket kazancının elde edilmesi ve kazancın devam ettirilmesi ile ilgisiz olan giderler
  • Belgelendirilmemiş olan giderler
  • Kanunen yasak olan faaliyetler için yapılan harcamalar
  • İşletmelerin yönetim kurulu üyelerine verilerin temettü ikramiyeleri
  • Engelli personel ve İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenen sigorta primleri
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ürün Yönetimi Nedir? Ürün Yönetiminin Önemi Nedir?

Çok eski zamanlardan beri işletmeler için büyük bir öneme sahip olan ürün yönetimi, günümüz teknolojisinden nasıl etkilendi? Ürün yönetimine neden bu kadar çok önem verilmeli? Bu gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz… Dijitalleşme, günlük hayat başta olmak üzere tüm iş yaşantısını da baştan aşağı değiştirmeye devam ediyor. İş hayatının dinamiklerini derinden etkileyen dijitalleşme; […]

Devamı
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Nasıl Başvurulur?

Kısa çalışma ödeneği nedir? Bu ödenek, işçiyi maddi olarak rahatlatır mı? Herkes bu ödenekten faydalanabilir mi? bu ve bu gibi daha birçok sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz… Mart ayından bu yana içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde, kişisel olarak aldığımız tedbirlerin yanı sıra devlet tarafından da hem işveren hem de işçi için çeşitli maddi tedbirler […]

Devamı
Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ticari Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır? Bir işletme açmaya karar verdiniz ve işletmeniz ile ilgili çok güzel hayalleriniz var fakat bu işin resmi süreçleri hakkında bir bilginiz yoksa doğru yerdesiniz. İşletme açmaya karar veren tüm kişilerin yaptırması gereken ticari sicil kaydı hakkında gerekli tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz… Bir işletme sahibi olmak isteyen […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.