Gelir Vergisi Nedir?

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir Vergisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Geliriniz artıyor ve dolayısıyla devlete karşı olan sorumluluklarınız da beraberinde artıyor. Gelir vergisi de, elde ettiğiniz kazanç üzerinden devlete ödemeniz gereken bir vergi çeşididir. Gelir vergisi nedir? Ne zaman ödenir? Kimler gelir vergisi mükellefidir? Nasıl Hesaplanır? Bu gibi sorularınızın yanıtlarını sizler için araştırdık. Yazımızı okuyarak gelir vergisi hakkında bilmeniz gereken bilgilere sahip olabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz..

Gelir vergisi nedir? sorusuna verilebilecek en genel yanıt; bir kişinin, yıl başından yıl sonuna kadar (bir takvim yılı) elde ettiği kazanç üzerinden devlete ödemekle yükümlü olduğu vergidir. Peki, bütün kazançlar gelir vergisine tabi midir? Derseniz, şöyle cevaplayalım;

“ Kişinin bir takvim yılı içerisinde yapmış olduğu bir mal satışından, menkul ya da gayrimenkullerden elde ettiği gelirler, serbest meslek yaparak elde ettiği gelirler, zirai kazançlar ve kanan tarafından geçerli sayılan diğer bütün gelirler, gelir vergisine tabidir.”

Gelir Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?  

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen vergi mükellefleri şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan gerçek kişiler
  • Türkiye’de bir takvim yılı içerisinde minimum 6 ay aralıksız olarak kalan kişiler
  • Serbest meslek çalışanları
  • Şahıs şirketlerindeki bütün ortaklar
  • Merkezi Türkiye’de bulunan teşebbüsler, resmi daireler ve bu gibi işletmelerde çalışan ve iş nedeni ile yurtdışında oturan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları

Yukarıda sayılan kişiler, yurtiçi ya da yurtdışından elde ettikleri tüm gelirleri üzerinden gelir vergisine tabi tutulur. Yalnızca ikametgâh adresi Türkiye’de olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece Türkiye’de elde ettikleri gelirleri vergilendirilmektedir.

Gelir Vergisi Beyannamesi Nasıl Verilir ve Ne Zaman Ödenir?

Gelirin belgelendirildiği yılı takip eden Mart ayının 25. Günü mesai bitimine kadar gelir vergisinin beyan edilmesi gerekmektedir. Örneğin; 2018 yılının gelirini belgeleyen ve vergisini ödemek isteyen kişiler için son ödeme tarihi 25 Mart 2019’dur.

Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte e-beyanname kullanan mükelleflerin beyanname teslim tarihleri, ilgili iş gününde gece 24.00’dır.

Gelir vergisi; ilk taksitinin Mart ayının son günü, diğer taksitinin ise Temmuz ayının son günü olacak şekilde iki taksit hâlinde ödenir.

Gelir vergisinde geçerli olan oranlar ve vergi dilimleri her sene değişir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde her yıl güncel olarak yayınlanmaktadır. 2019 takvim yılı gelirlerinde uygulanacak olan oran ve dilimlere ulaşmak için tıklayınız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.