e-İrsaliye Nedir? Neden e-İrsaliye Kullanılmalıdır?

e-İrsaliye Nedir? Neden e-İrsaliye Kullanılmalıdır?

Bu yazımızda, e-irsaliye nedir ve işletmelerin neden e-irsaliye uygulamasına geçmesi gerektiğini anlattık. Keyifli okumalar dileriz..

Dijitalleşmenin tüm dünyayı etkisi altına alması ile birlikte artık hemen her alanda birbirinden farklı değişiklikler de yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıllarda duyurulan ve 2020 yılı itibari ile çok daha geniş bir kapsama alanına sahip olan elektronik belgeler, günden güne çeşitlendirilmeye devam ediyor. Bu belgelerden biri olan e-irsaliye de, kâğıt irsaliye ile aynı niteliklere sahip olan ancak dijital ortamda hazırlanan bir belgedir.

Sevk irsaliyesi düzenleyen işletmeler, e-irsaliye uygulamasına geçtikten sonra irsaliyelerini dijital ortamda hazırlayarak muhatabına ulaştırırlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus, sevk ve taşıma irsaliyelerinin farklı olduğudur. Elektronik ortamda düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesidir ve bu belge malı teslim alan tarafa teslim edilir. Araç içerisinde bulundurulması gereken taşıma irsaliyesi ise yine kâğıt formunda araçta bulundurulmaya devam edecektir.

e-İrsaliye sistemi, diğer elektronik belgeler gibi GİB tarafından belirlenmiş ve 487 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamı ile yürürlüğe girmiştir. İrsaliye üzerinde; irsaliyeyi düzenleyen işletmenin bilgileri, belgenin düzenlenme tarihi ve belge numarası, alıcıya ait bilgiler, taşınacak olan malın türü ve miktarı, fiilen sevk ediliş tarihi ( saat ve dakika da dâhil) bilgileri yer almaktadır.

Kimler e-İrsaliye Kullanmak Zorundadır?

e-İrsaliye ile kâğıt irsaliye arasında hukuki olarak hiçbir fark yoktur. e-İrsaliye belgesi üzerinde taşıma yapan araca ait plaka ve şoför kimlik bilgileri yer alır. Ayrıca kişiler e-irsaliye ile birlikte teslim edilen ürünler için ret ya da kabul yanıtlarını verebilmektedir. Böylelikle alıcılar çok daha doğru bir şekilde bilgilendirilebilmekte ve olası hataların önüne geçilebilmektedir. e-Fatura kullanıcısı olan tüm işletmelerin e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur. Ayrıca aşağıdaki şartları taşıyanların da e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunlu tutulmuştur.

  • Madem işletme ruhsat sahipleri ve bu kişilerle yaptığı sözleşme ile maden üretenler
  • Şeker imalatçıları
  • Demir ve çelik üreticileri / GTİP72/ GTİP73
  • Gübre takip sistemine kayıtlı kullanıcılar
  • Komisyoncu ya da tüccar olarak sebze-meyve ticareti yapanlar
  • Motorlu taşıtlar (imal, ithal ya da bayiler) – ÖTV III
  • GİB tarafından belirlenen özel gruplar

Neden e-İrsaliye Uygulamasına Geçilmelidir?

Günümüz teknolojisinin giderek gelişmesi ile hayatımıza giren elektronik belgeler, hem zaman hem de ekonomik açıdan büyük tasarruflar elde edilmesini sağlıyor. e-İrsaliye de, elektronik ortamda hazırlanması ile pratiklik ve hız açısından oldukça büyük kolaylıklar sağlıyor. Aynı zamanda kargo, arşivleme ve belgenin kaybolması gibi sorunların da ortadan kalkmasını sağlar.

Elektronik belge kullanımının rahatlığına ulaşmak istiyorsanız, siz de hemen şimdi Hesapcini online ön muhasebe programı ile başlayabilirsiniz. Hesapcini ile elektronik belgelere geçiş için hiçbir ücret ödemezken aynı zamanda ilk 14 gün ücretsiz olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
e-Bildirge Nedir? e-Bildirge Kullanımı Zorunlu Mudur?

Bu yazımızda, işverenleri yakından ilgilendiren ve işlerini oldukça hafifleten e-bildirge uygulamasını kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz… Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık işverenlerin yükümlü olduğu birtakım işler de online ortama taşındı. Bunlardan biri de, işverenlerin çalışanlarına ait sigorta prim belgeleri ve tahakkuk bedellerinin ödenmesidir. İşverenler, e-bildirge ile birlikte artık tüm bu işleri online olarak yapabiliyor. Ayrıca […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.