e-Defter Saklama Zorunluluğu Nedir?

e-Defter Saklama Zorunluluğu Nedir?

e-Defter Saklama Zorunluluğu Nedir?

e-Defter nedir? ve e-defter saklama zorunluluğu nedir? gibi soruların yanıtlarını sizler için derleyip bir araya getirdik. Keyifli okumalar dileriz..

e-Defter, kanun tarafından işletmelerin tutmakla zorunlu tutulduğu yevmiye ve büyük defterlerin elektronik ortamda tutulmasıdır. E-Defter kayıtları belirli bir XML formatında hazırlanır ve maliyeye elektronik imzayla berat verilir. E-Defter ve diğer tüm elektronik belgeler, işletmelerin daha sistematik ve kaliteli bir şekilde denetlenmesini sağlar. Hazırlanan tüm elektronik belgelerin yine elektronik ortamda saklanması, belgelerin arşivlenme maliyetini minimum, bu belgelerin güvenliğini ise maksimum seviyeye taşır. Elektronik belgelerin saklanması birçok faydayı beraberinde getirdiği gibi aynı zamanda saklanması da zorunlu tutulmuştur. Gelin, e-defter saklama zorunluluğu hakkında detaylı bilgilere birlikte bakalım.

Genel Tebliğ’de Belirtilen e-Defter Saklama Zorunluluğu Şartları

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-defter kayıtlarının saklanması amacı ile mükelleflere farklı saklama seçenekleri sunuyor.

  • GİB aracılığı ile sunulan e-defter portalı
  • Web sunucularının GİB sunucuları ile entegre ederek
  • GİB’den izinli özel entegratör firmalar

Yukarıda yer alan üç farklı seçenek, hazırlanan e-defter kayıtlarının elektronik ortamda saklanabilmesini sağlar. Her bir seçenek farklı aşamaları barındırsa da, kullanıcılar için en pratik ve güvenli olan yol özel entegratör firmaları tercih etmektir. Özel entegratör firmalar aracılığı ile yapılan belge oluşturma, gönderme ve saklama imkânları çok daha avantajlı olmakla birlikte işletmeler için oluşabilecek iş yükünü de olabildiğince hafifletmektedir.

e-defter saklama

e-Defter ile ilgili 19.10.2019 tarihinde yayımlanan Genel Tebliğ ile birlikte oldukça ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir. İlgili tebliğde belirtilen açıklamalar ise en genel ifadeler ile şu şekildedir;

  • e-Defter, ilk onay işleminden sonra yapılan güncellemeleri itibari ile test ve onaya tabiidir.
  • Elektronik defterin başvurusu ile oluşturulmasına kadar geçen ki süreçte, işlenen muhasebe kayıtlarının tebliğ kapsamında öngörülen evraklarla belgelendirilmesi gerekmektedir.
  • e-Defter ve berat dosyalarının, sistemlerinde oluşabilecek elektronik vb. diğer teknik sorunlar, mücbir sebepler doğrultusunda zarara uğraması halinde defter kayıtlarına daha sonraki zamanlarda ulaşabilmek için gizlilik ve güvenlik koşulları da göz önünde tutularak, defter ve berat dosyalarının ikinci nüshalarının Başkanlık izni olan diğer saklamacı kuruluşlarda da 01.07.2019 tarihinden itibaren ayrıca saklanması zorunlu tutulmuştur.
  • Mücbir sebepler veya teknik sebeplerden dolayı defter ve belgelerin hasara uğraması halinde gereken tüm usul ve esasların açıklığa kavuşturulması da kararlaştırılmıştır.

e-Fatura ve e-arşiv kayıtlarının yanı sıra e-defter kayıtlarının da usulüne uygun bir şekilde oluşturulması ve saklanması son derece önemlidir. Elektronik ortamda saklanan belgelere ulaşım çok daha kolaydır. Bu da işletmelerin hem zaman hem de maliyet açısından önemli tasarruflar yapabilmesine olanak tanımaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
Ücretsiz Ön Muhasebe Programlarının Dezavantajları

Merhabalar bugün sizlere ücretsiz ön muhasebe programlarının dezavantajları hakkında bilgi vereceğim. Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin muhasebe süreçlerini kolaylaştırmak için bir dizi yazılım ve programın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ön muhasebe, işletmelerin finansal verilerini düzenlemek, kaydetmek ve analiz etmek için kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreci daha verimli hale getirmek için birçok ücretsiz ön muhasebe programı sunulmaktadır. […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.