e-Bildirge Nedir? e-Bildirge Kullanımı Zorunlu Mudur?

e-Bildirge Nedir? e-Bildirge Kullanımı Zorunlu Mudur?

Bu yazımızda, işverenleri yakından ilgilendiren ve işlerini oldukça hafifleten e-bildirge uygulamasını kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz…

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık işverenlerin yükümlü olduğu birtakım işler de online ortama taşındı. Bunlardan biri de, işverenlerin çalışanlarına ait sigorta prim belgeleri ve tahakkuk bedellerinin ödenmesidir. İşverenler, e-bildirge ile birlikte artık tüm bu işleri online olarak yapabiliyor. Ayrıca tahakkuk bedelleri için otomatik ödeme talimatı vererek internet bankacılığı ile ödemelerini yapabiliyor. Tüm bu işlemler, işverenler için zamandan önemli ölçüde tasarruf etmelerini sağlıyor. Henüz e-bildirgeyle tanışmamış, zorunlu olup olmadığı konusunda bir bilgisi olmayan çok sayıda işveren bulunuyor. Gelin, hep birlikte e-bildirge nedir ve kimler e-bildirgeyi kullanmak zorunda? Sorularının yanıtlarına bakalım.

e-Bildirge Nedir?

e-Bildirge, yukarıda da bahsedildiği gibi SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından oluşturulan bir portal aracılığı ile işverenlerin personel prim ve tahakkuk işlemlerini online olarak yapabilmelerini sağlayan bir uygulamadır. e-Bildirgeyle yalnızca prim ve tahakkuk işlemleri değil, aşağıdaki diğer işlemler de yapılabilir.

  • Aylık prim ve hizmet belgesi işlemlerinin oluşturulması
  • Sigortalı çalışanın tekrar işe giriş bildirgesinin hazırlanması
  • “e-Borcu Yoktur” belgesinin hazırlanması
  • Sigortalı çalışanın hesap fişi işlemlerinin hazırlanması
  • 5458 yeniden yapılandırma için ön hazırlık işlemleri
  • İşveren borç görüntüleme ve borç ödeme işlemleri
  • T.C. kimlik numarası aracılığı ile sigortalı sorgulaması
  • Diğer kullanıcı işlemleri

e-Bildirge Kullanımı Zorunlu Mu?

Eğer bir iş yerinde 3 ve daha fazla çalışan bulunuyorsa, işverenin e-bildirge kullanması zorunludur. Fakat eğer 3 kişiden daha az çalışan varsa, e-bildirgenin kullanımı tamamen işverenin isteğine bağlıdır. Zaman içerisinde personel alımı yapılır ve personel sayısı 3 barajını aşarsa, o zaman e-bildirge için başvuru yapılmalıdır.

e-bildirge nedir

29 Nisan 2005 tarihinden itibaren, özel veya resmi olması fark etmeksizin şartları sağlayan tüm işverenlerin e-bildirge kullanması zorunlu tutulmuştur. Elektronik bildirge vermekle yükümlü olan iş yerlerinin, bu uygulamaya başvurması için yasal süreyi takip etmeleri gereklidir. e-Bildirgeyi vermekle yükümlü olan iş yerlerinin, bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda 506 Sayılı Kanun’un 140. Maddesinin (c) fıkrasında belirtilen idari para cezası uygulanmaktadır.

Peki, e-bildirgeye nasıl başvurulur? Ve nasıl kullanılır?

e-Bildirge başvuru yapmak için ilk olarak e-bildirge formu temin edinilmelidir. Bu form, işverenin bizzat kendisi tarafından ya da işveren tarafından atılan vekil veya imza yetkisi olan biri tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Bu formun yanı sıra, iş yerinin bağlı olduğu Sigorta İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak kullanıcı kodu ve şifre edinilmelidir.

Alınan kullanıcı kodu ve şifre ile birlikte, SGK tarafından hazırlanan panele giriş yaparak “e-SGK” menüsüne girilmelidir. Bu menüde yer alan “e-Bildirge” alanına giriş yapıp, açılan pencerede istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekir. Tüm bu adımların ardından, “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş Ana Menü” ekranına ulaşılır.

Personel işlemlerinin birtakım resmi süreçlerini e-bildirge ile gerçekleştirebilirsiniz. Geri kalan tüm işlemlerinizi ise, Hesapcini içerisinde yer alan personel yönetimi ile hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Maaş, prim, avans ve bu gibi şirket içi önemli bilgilerin düzenli bir şekilde kayıt altına alınması için Hesapcini’ni hemen kullanmaya başlayın. Üstelik hemen şimdi üye olan tüm kullanıcılara, 14 günlük ücretsiz deneme süresi de Hesapcini’nden sizlere sunuluyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
E-Fatura İle Dijitalleşin: İşletmeniz için Rekabet Avantajı Sağlayın

İşletmelerin, finansal süreçlerini daha hızlı, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan e fatura, günümüzün dijital dönüşüm çağında büyük bir öneme sahiptir. Geleneksel fatura yöntemlerinden elektronik faturaya geçiş, hem işletmelere hem de devlete birçok avantaj sunmaktadır. Hesapcini olarak sizlere ücretsiz e-fatura danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. E-Fatura Nedir ve İşletmeniz için Neden Önemlidir? E-fatura, bir işletme ile […]

Devamı
E-Faturaya Geçiş Şartları 2022

E-Faturaya Geçiş Şartları 2022 Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu şartlara uygun olarak işletmelerin e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu 509 numaralı Vergi Usul Kanunu uyarınca e-faturaya geçiş şartlarında değişiklik yapıldı. E-fatura, faturanın elektronik şekilde hazırlanmasıdır. Kâğıda basılmadan müşterilere iletilen bu fatura herkes tarafından talep edilebilir.  Günümüzde online alışverişler nedeniyle sıkça kullanılır. Muhasebe […]

Devamı
e-Bildirge Nedir? e-Bildirge Kullanımı Zorunlu Mudur?

Bu yazımızda, işverenleri yakından ilgilendiren ve işlerini oldukça hafifleten e-bildirge uygulamasını kaleme aldık. Keyifli okumalar dileriz… Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık işverenlerin yükümlü olduğu birtakım işler de online ortama taşındı. Bunlardan biri de, işverenlerin çalışanlarına ait sigorta prim belgeleri ve tahakkuk bedellerinin ödenmesidir. İşverenler, e-bildirge ile birlikte artık tüm bu işleri online olarak yapabiliyor. Ayrıca […]

Devamı
14 Gün Ücretsiz Deneyin! Kredi kartsız hemen başlayın.
Hesapcini mobil uygulama ile hesabınızı her yerden yönetin. Hesapcini online ön muhasebe programı artık cebinizde. Hesapcini Google Play veya App Store’da.